#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Potravinová „éčka“: možná příčina střevních zánětů

MUDr. Jakub Holešovský Střevní záněty 22.4.2015

Zmrzlina, sladkosti, majonéza nebo margarín. Všechny tyto výrobky obsahují přídatné látky neboli potravinová aditiva. Náš zažívací systém s nimi přichází do kontaktu prakticky každý den. O to více tak šokuje lékařský objev, který potravinová aditiva spojuje s rozvojem nespecifických střevních zánětů.

ilustrace

Potravinová „éčka“

Potravinová aditiva jsou užívána pro zlepšení chuti, struktury, trvanlivosti či nutričních vlastností potravin. Mezi širokou veřejností jsou v povědomí spíše jako takzvaná „éčka“. Písmeno E získávají látky, které jsou schválené pro použití v evropských potravinách. Potravinová aditiva jsou v určité míře obsažena prakticky v každé potravině. Přídatné látky většinou nepředstavují pro zdravý lidský organismus žádnou hrozbu. Vědci ale zřejmě odhalili souvislost mezi potravinovými „éčky“ a rozvojem nespecifických střevních zánětů.

Zaměřeno na emulgátory

Výzkumníci se zaměřili na skupinu emulgátorů, konkrétně na polysorbát 80 a karboxymetylcelulózu. Jedná se o látky, které zlepšují vnitřní i povrchové vlastnosti výrobků a zvyšují jejich trvanlivost. V experimentech byly podávány myším, u nichž změnily skladbu střevních bakterií a vyvolaly příznaky podobné střevním zánětům. Kromě toho však jejich podávání nepříznivě ovlivnilo také hladinu krevního cukru a způsobilo rozvoj obezity a metabolického syndromu. Pravidelné podávání emulgátorů totiž změnilo „chování“ střevních bakterií. Ty začaly odstraňovat přirozenou ochranu střeva v podobě slizničního hlenu, což podnítilo rozvoj zánětlivého procesu.

Honba za příčinou

Vědci se domnívají, že podobným způsobem mohou vznikat nespecifické střevní záněty i u lidí. Prudký vzestup výskytu Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy zaznamenáváme v polovině 20. století. Zhruba ve stejném období se začaly v potravinářství masivně využívat emulgátory. Tato skutečnost hraje vědcům do karet. Výsledek výzkumu byl však výrazným překvapením i pro samotné vědce. Zdá se, že pouto mezi emulgátory a rozvojem střevních zánětů je opravdu velmi silné. V současnosti je tak potřeba prozkoumat účinky dalších potravinových aditiv na lidský organismus. Na druhou stranu není třeba propadat panice. K rozvoji nemoci jsou zapotřebí i genetické vlohy. Ne každý je tak v ohrožení. Pokud by se ale negativní působení emulgátorů potvrdilo, mohli bychom náchylné jedince před rozvojem chronických střevních zánětů chránit.

Zdroj: www.reuters.com

Doporučujeme

Čtěte více

Potíže s otěhotněním? Někdy pomůže speciální cvičení

Existuje řada různých metod léčby neplodnosti, které obvykle přímo závisí na...

Potíže s růstem? I pohyb léčí.

Máte-li dítě, jemuž lékař naordinoval léčbu růstovým hormonem, patrně víte,...

Potíže s udržením moči mohou nastat opravdu u každého

O inkontinenci, mimovolném úniku moči, se mluví především v souvislosti se staršími...

Potíže se spánkem mají už i padesátníci

Je vám přes padesát a prožíváte čím dál více bezesných nocí? Vězte, že ani zdaleka...

Potíže se střevy? Trpí i slavní

Zánětlivá onemocnění střev byla dlouhou dobu širší veřejnosti obestřena tajemstvím...

Potíže ze sluníčka: vše zvládnete s homeopatiky

Po dlouhé zimě, kdy bylo slunečných dní poskrovnu, jsme se těšili, až se sluníčko...

Potlačujete své emoce? Možná si zakládáte na rakovinu

Mezi odborníky se stále více hovoří o psychosomatice, vzájemném propojení těla...

Potrat může být riziko pro budoucí těhotenství

Přijít o nenarozené miminko je pro ženy vždy velká psychická i fyzická zátěž....

Potratová pilulka RU 486: pomoc, nebo hrozba?

Tzv. potratovou pilulku, známou také pod označením RU 486, nyní schválil Státní...

Potratová pilulka: bez lékaře se neobejdete!

Tablety, pomocí nichž lze dosáhnout potratu až do 49. dne těhotenství, je od...

Potravinová aditiva a alergické reakce

Přestože se dnes běžně používá široké spektrum potravinových aditiv, není výskyt...

Potravinová alergie

Potravinová alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému, kdy vyvolávajícím...

Potravinová alergie a intolerance není totéž!

Potravinová alergie je větší průšvih než potravinová intolerance. Přesto se...

Potravinové alergie spolu s ekzémem kradou dětem kila i centimetry

Odborníci konečně zcela jasně potvrdili, nakolik kombinace potravinové alergie...

Potravinové alergie v dospělosti jsou často spojené s pylovou alergií

Přestože se alergie na některé potraviny typicky objevuje již u dětí, existují...

Potravinové doplňky – pro srdce občas riziko

Máte nemocné srdíčko a rádi byste vyzkoušeli nějaké potravinové doplňky? Pak...

Potravinové doplňky a léky: co je pro alergika vhodné?

Léčiva, léčivé látky a přípravky, doplňky stravy... každý se s těmito výrazy...

Potravinovou alergii nepodceňujte. Může ohrozit i život!

Přecitlivělost na nějakou složku potravy může mít nejrůznější podobu, takže...

Potraviny prospěšné vašemu srdci i váze 

Zdravé srdce vyžaduje zdravý životní styl a do něj patří i vyvážený jídelníček....

Potraviny, které prospějí žilnímu systému

Žilní systém je síť cév, jejichž základní funkcí je odvádět krev z tkání a orgánů...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#