Potravinovou alergii nepodceňujte. Může ohrozit i život!
Přecitlivělost na nějakou složku potravy může mít nejrůznější podobu, takže si zpočátku ani každý nemusí uvědomit, že se jedná o alergické projevy.
Přecitlivělost na nějakou složku potravy může mít nejrůznější podobu, takže si zpočátku ani každý nemusí uvědomit, že se jedná o alergické projevy. Ty po požití problematického jídla mohou postihnout náš trávicí trakt, projevit se vyrážkou a svěděním na kůži či v nejvážnějších případech vyvolat i dýchací obtíže.
Nejběžnější příznaky
- projevy postihující trávicí systém – svědění v krku, křeče v břiše, nevolnost a zvracení, průjem
- kožní příznaky – kopřivka, svědění kůže, ekzém
- dýchací problémy – v mírných případech projevy alergické rýmy, v těch vážných astmatický záchvat, otok hrtanu a potíže s dýcháním
Pozor na tragické konce
I když takové případy nejsou naštěstí časté, je dobré vědět, že i "obyčejná" potravinová alergie může být smrtelně vážná. Příčinou úmrtí po požití alergenního jídla je ve většině případů anafylaktický šok, ale nebezpečný je například i astmatický záchvat nebo otok hrtanu. Ke stavu, který může končit až smrtí, může dojít:
- po požití většiny běžných alergenních potravin,
- relativně nejčastěji konzumací arašídů a dalších druhů ořechů,
- též snědením mořských korýšů.
Přestože smrtelných případů potravinové alergie se neobjevuje mnoho (například v USA se odhaduje výskyt na 100 až 200 případů ročně), je důležité nestandardní reakce na jídlo nepodceňovat. Mějte na paměti, že k vážnému stavu může dojít i u jedinců, kteří měli v minulosti alergické příznaky spíše jen mírné.
(vek)
Zdroj: food.unl.edu