#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Potravinová aditiva a alergické reakce

Pylová služba 11.5.2011

Přestože se dnes běžně používá široké spektrum potravinových aditiv, není výskyt alergických reakcí na tyto látky v obecné populaci příliš častý (0,01–0,23 %). O něco častější je mezi alergiky (2–7 %). Alergické reakce na potravinová aditiva jsou ve většině případů mírné a postihují kůži, trávicí trakt anebo dýchací cesty. Vážná anafylaktická reakce se vyskytuje jen zřídka.

Čínské jídlo
Čínské jídlo

Co jsou to potravinová aditiva

Potravinové aditivum je jakákoli látka, která se přidává k potravinám v průběhu jejich výroby a zpracování – například ke zlepšení jejich vzhledu, vlastností nebo prodloužení trvanlivosti. V současnosti se používají tisíce aditiv a nejedná se jen o uměle vyrobené látky, ale také o aditiva přírodního původu. Přestože k přírodním aditivům má většina lidí větší důvěru, ve skutečnosti je u těchto látek větší riziko alergické reakce než u aditiv uměle vyrobených. Důvodem je vyšší obsah bílkovin v přírodních aditivech.

Druhy potravinových aditiv

Přestože potravinových aditiv existuje velké množství, ta nejčastěji používaná můžeme rozdělit do několika skupin, sdružujících látky s podobnými vlastnostmi. Z těchto skupin uvádíme čtyři, které bývají v našich potravinách hojně zastoupené.

  • Antioxidanty – často používané antioxidanty, které snižují kazivost potravin, jsou například látky BHA a BHT. Z odborné literatury je známo několik případů chronické kopřivky, jejíž příčinou byly právě tyto látky.
  • Potravinová barviva – těchto látek se používá velké množství. Je dobré vědět, že i přírodní barviva mohou způsobit alergickou reakci, nejčastěji kopřivku. Tato přírodní barviva spojená s alergiemi jsou například žluté anáto a červený karmín.
  • Gumy – tyto látky se používají jako stabilizátory a emulzifikátory například ve zmrzlinách, kečupech, salátových dresincích nebo jogurtech. Často používaná látka je guarová guma. I když existují známé případy alergie na tuto látku, není jasné, jak je tato alergie v populaci častá.
  • Glutamát sodný – tento oblíbený zvýrazňovač chuti se původně získával z jistého druhu chaluhy, dnes se však většinou připravuje uměle. Přesto, že na konci šedesátých let byl zaveden pojem "syndrom čínské restaurace", zahrnující množství negativních příznaků vyvolaných glutamátem, v kontrolovaných studiích se nezjistil žádný významný negativní účinek této látky.

(vek)

Zdroj:
Randhawa S., Bahna S. L.: Hypersensitivity reactions to food additives. Curr Opin Allergy Clin Immunol. 2009 Jun; 9 (3): 278–83.

Doporučujeme

Čtěte více

Potíže s růstem? I pohyb léčí.

Máte-li dítě, jemuž lékař naordinoval léčbu růstovým hormonem, patrně víte,...

Potíže s udržením moči mohou nastat opravdu u každého

O inkontinenci, mimovolném úniku moči, se mluví především v souvislosti se staršími...

Potíže se spánkem mají už i padesátníci

Je vám přes padesát a prožíváte čím dál více bezesných nocí? Vězte, že ani zdaleka...

Potíže se střevy? Trpí i slavní

Zánětlivá onemocnění střev byla dlouhou dobu širší veřejnosti obestřena tajemstvím...

Potíže ze sluníčka: vše zvládnete s homeopatiky

Po dlouhé zimě, kdy bylo slunečných dní poskrovnu, jsme se těšili, až se sluníčko...

Potlačujete své emoce? Možná si zakládáte na rakovinu

Mezi odborníky se stále více hovoří o psychosomatice, vzájemném propojení těla...

Potrat může být riziko pro budoucí těhotenství

Přijít o nenarozené miminko je pro ženy vždy velká psychická i fyzická zátěž....

Potratová pilulka RU 486: pomoc, nebo hrozba?

Tzv. potratovou pilulku, známou také pod označením RU 486, nyní schválil Státní...

Potratová pilulka: bez lékaře se neobejdete!

Tablety, pomocí nichž lze dosáhnout potratu až do 49. dne těhotenství, je od...

Potravinová „éčka“: možná příčina střevních zánětů

Zmrzlina, sladkosti, majonéza nebo margarín. Všechny tyto výrobky obsahují přídatné...

Potravinová alergie

Potravinová alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému, kdy vyvolávajícím...

Potravinová alergie a intolerance není totéž!

Potravinová alergie je větší průšvih než potravinová intolerance. Přesto se...

Potravinové alergie spolu s ekzémem kradou dětem kila i centimetry

Odborníci konečně zcela jasně potvrdili, nakolik kombinace potravinové alergie...

Potravinové alergie v dospělosti jsou často spojené s pylovou alergií

Přestože se alergie na některé potraviny typicky objevuje již u dětí, existují...

Potravinové doplňky – pro srdce občas riziko

Máte nemocné srdíčko a rádi byste vyzkoušeli nějaké potravinové doplňky? Pak...

Potravinové doplňky a léky: co je pro alergika vhodné?

Léčiva, léčivé látky a přípravky, doplňky stravy... každý se s těmito výrazy...

Potravinovou alergii nepodceňujte. Může ohrozit i život!

Přecitlivělost na nějakou složku potravy může mít nejrůznější podobu, takže...

Potraviny prospěšné vašemu srdci i váze 

Zdravé srdce vyžaduje zdravý životní styl a do něj patří i vyvážený jídelníček....

Potraviny, které prospějí žilnímu systému

Žilní systém je síť cév, jejichž základní funkcí je odvádět krev z tkání a orgánů...

Potřebujete pomoc či radu ohledně RS? Kontaktujte pacientské organizace

Lidem s roztroušenou sklerózou je připraveno podat pomocnou ruku hned několik...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#