Přestali jsme si mýt ruce?
Současná situace infekcí virové hepatitidy A se dá nejlépe popsat jako zvýšený výskyt. Nikoliv tedy jako epidemie, ačkoliv mnohá média ji takto už označují. V zabránění šíření a v osobní prevenci je nejdůležitější mytí rukou. Aby nějaké onemocnění splnilo kritérium epidemie, počet nově objevených případů musí významně převyšovat obvykle očekávané hodnoty v daném místě a čase. Poslední podobně zvýšené výskyty virové hepatitidy A v České republice byly zaznamenány na konci 90. let a od té doby se výskyt onemocnění neustále snižoval. Tedy až do letošního roku.
Zvýšený výskyt ano, epidemie nikoli
Aby nějaké onemocnění splnilo kritérium epidemie, počet nově objevených případů musí významně převyšovat obvykle očekávané hodnoty v daném místě a čase. Poslední podobně zvýšené výskyty virové hepatitidy A v České republice byly zaznamenány na konci 90. let a od té doby se výskyt onemocnění neustále snižoval. Tedy až do letošního roku.
Proč se letos zvýšil počet nemocných?
V době mimo "epidemii" se zvyšuje počet lidí, kteří se s nemocí nikdy nesetkali, a proto proti ní nemají imunitu. V populaci tak stoupá počet vnímavých jedinců, u kterých je větší pravděpodobnost nákazy při styku s infikovanou osobou nebo předmětem.
Stále "nemoc špinavých rukou"
Onemocnění se letos rozšířilo v komunitě pražských bezdomovců a drogově závislých, tedy u lidí s nízkými hygienickými zvyklostmi.
Kombinací zdroj infekce + vnímaví jedinci + nízká opatrnost došlo k navýšení počtu nemocných.
Nakazit se lze lehce
Zdrojem onemocnění je nakažený člověk, u něhož je virus přítomen ve stolici již během inkubační doby a na začátku skutečného onemocnění. Přenos stolicí infikovaného člověka hraje nejzávažnější roli. A nezáleží na způsobu přenosu. Může jít o přenos přímý (od osoby k osobě, např. špinavýma rukama), ale i nepřímý (kontaminovanou vodou, potravinami nebo znečištěnými předměty).
Nejlepší obrana je předcházet onemocnění:
- zvýšením osobní hygieny – především mytím rukou teplou vodou a mýdlem,
- zdravotní výchovou,
- konzumací jen nezávadné pitné vody a potravin,
- očkováním – pro základní očkování stačí podání jedné dávky, přeočkování jednou dávkou se provádí za 6–18 měsíců.
(ian)
Zdroj: www.szu.cz