#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Jak snadno se rozčílíte? Náš charakter má vliv na srdce a cévy

PhDr. Sylvie Navarová 3.9.2024

Necelých 40% úmrtí v České republice je v důsledku srdečních a cévních onemocnění. Od 90. let, kdy to bylo více jak 50 %, došlo k výraznému zlepšení. Přesto je číslo vysoké a můžeme pro sebe udělat mnohé. Nejen životní styl a strava, ale také psychika hraje roli. Jaký vliv mají emoce na naše srdce?

Emoce mají prokazatelný vliv na funkci našeho srdce.
Emoce mají prokazatelný vliv na funkci našeho srdce.

Nestíháte? Přečtěte si nejdůležitější body

  • Tělo reaguje na stres a pokud ho zažívá neustále, má vyšší riziko rozvoje nemocí srdce a cév.
  • Naše reakce máme ve svých rukou. Pro někoho je zvládání emocí těžší.
  • Náš charakter má vliv na riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Podle jednoho výzkumu existují 4 typy lidí s určitými rysy, kteří mají různé riziko nemocí.

Co vše dokáže srdce?

Seznamte se s úžasným orgánem, který je součástí našeho těla:

  • Srdce dospělého člověka má přibližně velikost sevřené pěsti a váží kolem 250-350 gramů.
  • Srdce bije přibližně 100 tisíckrát denně, což představuje více než 35 milionů úderů za rok.
  • Srdce přečerpá v klidovém režimu jeho nositele přibližně 5 litrů krve za minutu, což znamená, že za den přečerpá více než 7 tisíc litrů krve. Při zátěži srdce přečerpá až 20 litrů krve za minutu.
  • V klidovém stavu bije srdce dospělého člověka průměrně 60-100krát za minutu. Při fyzické zátěži může srdeční frekvence stoupnout na 150-200 úderů za minutu.
  • Srdce je sval, který nikdy nepřestává pracovat.

Za pouhou půl minutu srdce provede úžasný proces. Krev chudá na kyslík, která je tmavší, se dostává přes pravou část srdce do plic. Tam se krev zbaví oxidu uhličitého a nasytí se kyslíkem, což ji změní na jasně červenou. Okysličená krev pak putuje zpět do levé části srdce, odkud je vypumpovaná do aorty a jejích větví, zásobuje tak kyslíkem všechny orgány v těle. Cestou tělem krev přibírá oxid uhličitý a tmavne. Celý oběh je dokončen a začíná znovu.

To všechno dělá srdce automaticky, nezávisle na našem vědomí. Nicméně když jsme vystaveni stresu, tělo je nuceno reagovat, jako by bylo v situaci boje nebo útěku. Dochází ke zvýšení hladiny stresových hormonů, oslabuje se imunitní systém a snižuje se jeho schopnost bojovat s viry či eliminovat rizikové buňky. Srdce musí ve stresu zvýšit krevní tlak a pumpovat rychleji, aby tělo připravilo na zvládnutí krizové situace a přežití. Dlouhodobý stres zvyšuje naši náchylnost k různým onemocněním vč. kardiovaskulárních.

Když stres číhá všude

Ve většině situací máme na výběr, jak budeme reagovat – zda se rozčílíme, budeme smutní nebo si řekneme „Hmm, to je zajímavé, co by bylo nejlepší v tuto chvíli udělat…“ To vše je ve sféře našeho vlivu. Svou moc si potřebujeme uvědomit a naučit se s ní zacházet.

Předběhl vás někdo ve frontě? Můžeme se vztekat, křičet, ještě 2 dny o této situaci vyprávět všem okolo a tím se stresovat dále a dále. Můžeme se cítit ublíženě, stáhnout se do sebe a neustále se další dny k situaci vracet a vyčítat si, že jsme mohli udělat něco jinak, budeme se „užírat“ negativními pocity.

A můžeme se také vědomě rozhodnout, že situaci řešit nebudeme a spěchajícího člověka pustíme z hlavy. A nebo danému „uspěchanci“ řekneme, že jsme na řadě my. A nebo požádáme prodavačku o pomoc s řešením situace, a nebo … Možností je mnoho, když umíme pracovat se svými emocemi.

Vliv emocí na srdce a cévy

Emoce hrají důležitou roli v našem kardiovaskulárním zdraví. Věnujme pozornost nejen fyzickému zdraví, ale také psychické pohodě. Dlouhodobé negativní emoce mohou přispět k rozvoji vážných zdravotních problémů, zatímco pozitivní emoce mohou srdce a cévy chránit a podporovat jejich zdraví.

Stres a úzkost

Ve stresu se aktivuje sympatický nervový systém, cévy se zužují, a to způsobuje zvýšení srdeční frekvence a krevního tlaku. Tento stav je dlouhodobě škodlivý, protože zvyšuje riziko srdečních onemocnění a mrtvice.

Radost a pozitivní emoce

Když prožíváme radost, lásku nebo klid, děje se pravý opak. Parasympatický nervový systém se aktivuje, dochází ke snížení srdeční frekvence a krevního tlaku. Pozitivní emoce navíc snižují zánětlivé procesy v těle a snižují riziko srdečních chorob. Pravidelné pěstování pozitivních emocí může zlepšit pružnost cév a celkové zdraví srdce.

Smutek a deprese

Deprese a dlouhodobý smutek mají negativní dopad na srdce. Snižují variabilitu srdeční frekvence, tj. schopnost srdce a kardiovaskulárního systému reagovat na změny vnitřního prostředí organismu. To je ukazatel dobrého kardiovaskulárního zdraví.

Hněv a frustrace

Hněv a frustrace mají rychlý a nepříznivý vliv na tělo. Způsobují prudké zvýšení srdeční frekvence a krevního tlaku, to zvyšuje riziko infarktu nebo mrtvice. Časté epizody hněvu mohou dokonce vyvolat nepravidelný srdeční rytmus (arytmii).

Láska a sociální podpora

Pozitivní sociální vztahy a láska působí jako ochranný štít pro srdce. Lidé, kteří mají silnou sociální podporu, mají nižší krevní tlak, zdravější srdeční rytmus a menší riziko rozvoje srdečních chorob. Připomeňme si výzkumy, které poukazují, že ženatí muži žijí v průměru o 20 % déle než svobodní. Život ženatých mužů je o 9 let delší.

Emoce a naše osobnost

Naučit se zvládat své emoce, jde někomu snáze a jiný potřebuje intenzivnější trénink. Do hry vstupuje naše osobnost. V literatuře jsou popisovány osobnostní rysy s vyšší mírou zdraví, mezi které patří přesvědčení o vlastní schopnosti řídit chod dění, optimismus a psychická odolnost. Na druhou stranu jsou také lidé s osobnostními se sklonem k nemocem vykazující pesimistický způsob vykládání dění okolo, depresivitu či agresivitu.

Můžeme se také setkat s popisem osobnostních typů A, B, C a D podle kardiologů M. Friedmana a R. H. Rosenmana, kteří se v 50. letech 20. století snažili zachytit projevy chování, které se často projevovaly u jedinců s rizikem rozvoje kardiovaskulárních onemocnění.

Osobnost typu A se projevuje rysy více náchylnými k rozvoji srdečních onemocnění. Jsou obvykle soutěživí, netrpěliví, cítí potřebu neustále něco dělat a mají sklon k popudlivosti a hostilitě. Často pracují pod velkým tlakem, mají potíže s relaxací a jsou citliví na kritiku. Vysoký krevní tlak je pro ně charakteristický. Způsob života může zvyšovat riziko ischemické choroby srdeční, tj. omezení přísunu kyslíku a živin pro srdce) a dalších kardiovaskulárních problémů.

  • Doporučení: Pro typ A je důležité naučit se zvládat stres, ovládat své emoce a věnovat čas relaxaci. Techniky jako meditace, mindfulness nebo pravidelná fyzická aktivita mohou pomoci snížit tlak a zlepšit srdeční zdraví.

Osobnost typu B je na rozdíl od typu A klidnější a méně soutěživá. Tito lidé jsou uvolněnější, mají vyšší toleranci k frustraci a jsou schopni lépe zvládat stres. Vzhledem k těmto vlastnostem mají lidé s typem B nižší riziko srdečních onemocnění. Jejich přístup k životu je celkově vyváženější, což prospívá jejich srdečnímu zdraví. Pokud jedinci typu B onemocní, mohou se projevit neurotické či depresivní rysy.

  • Doporučení: Typ B by měl udržovat svůj vyvážený přístup k životu, ale je důležité, aby nezanedbával fyzickou aktivitu a pravidelné zdravotní prohlídky.

Osobnost typu C je spojovaná s pesimistickým viděním světa, sklony k podřízenému chování, velkou úctou k autoritám, nadměrnou ochotou pomáhat a tendencí upozadit sebe sama, sklonem emoce, zejména negativní, zakrývat či potlačovat. Vztah mezi osobností typu C a konkrétními zdravotními problémy se neprokázal – existují náznaky, že tento typ chování může mít negativní dopad na zdraví či vliv na onkologická onemocnění.

  • Doporučení: Typ C by se měl zaměřit na rozvíjení asertivity a naučit se otevřeněji vyjadřovat své emoce. Práce s terapeutem může pomoci zvládat potlačené pocity a zlepšit celkové zdraví.

Osobnost typu D je osobnost se sklonem k výraznému prožívání negativních emocí a potížemi se sebehodnocením. Osoby s typem D dávají přednost rutině, mohou se projevovat až rigidní rysy, jsou náchylné k depresím a úzkostem a mají vyšší riziko vzniku srdečních onemocnění.

  • Doporučení: Typ D by měl hledat způsoby, jak snížit úzkost a posílit sociální vazby. Terapie zaměřená na zvládání stresu a úzkosti může být velmi užitečná, stejně jako zapojení do aktivit, které podporují pocit sounáležitosti a podporu.

Závěrem: 5 kroků pro zdravé srdce

  1. Naučme se zvládat stres a rozvíjejte svou psychickou odolnost.
  2. Pěstujme pozitivní emoce.
  3. Vyjadřujme své emoce zdravým způsobem.
  4. Podporujme sociální vztahy.
  5. Pečujme o své fyzické zdraví

Stojí za to o sebe pečovat a chránit tak své srdce a celkové zdraví! Čím dříve, tím lépe: prevence je totiž na 1. místě!

Doporučujeme

Čtěte více

Jak si užít dovolenou i s inkontinencí

Nekontrolovaný únik moči trápí až 65 % seniorů žijících v sociálních zařízeních,...

Jak si užít Vánoce bez stresu, úzkosti a deprese?

Vánoce nejsou pro každého obdobím klidu, pro některé mohou naopak představovat...

Jak si v kterémkoli ročním období zlepšit imunitu

Zdá se vám, že vaše tělo nefunguje tak, jak má? Máte nafouklé břicho, nedostatek...

Jak si v těhotenství poradit s vysokým cholesterolem

Jste-li v jiném stavu, zůstat zdravá není důležité jen kvůli sobě, ale také...

Jak si vybrat správnou kloubní výživu? S našimi tipy neuděláte chybu

Trápí vás klouby a nevyznáte se ve světě kloubních výživ? Není se co divit....

Jak si zkontrolovat znaménka? Existuje jednoduchá metoda

Větší pozornost byste měli svým znaménkům věnovat v případě, že máte na těle...

Jak skoncovat s bradavicemi snadno a rychle?

Bradavice a veruky jsou malé útvary na kůži, se kterými se většina lidí minimálně...

Jak skoncovat s tabákem? Homeopatie nabízí „celoplošné“ řešení

Kouříte a snažíte se se svým zlozvykem bojovat? Podporu vám mohou poskytnout...

Jak skutečně efektivně zapracovat na zdravé psychice?

Dáváte za cíl zapracovat na svém psychickém zdraví? Abyste dosáhli svého vysněného...

Jak sledovat dětský růst v domácím prostředí

Pozorný rodič brzy pozná, že s růstem jeho potomka není vše v pořádku. Jakmile...

Jak snížit riziko vážných alergických reakcí?

Vážná alergická reakce, která se může rozvinout v anafylaktický šok, akutně...

Jak souvisí cukrovka a srdeční selhání? Více, než si myslíte!

Cukrovka a srdeční selhání se poměrně často vyskytují společně. Obě tato onemocnění...

Jak souvisí nadváha s psychikou?

Média nám předkládají neomezený počet návodů, jak změnit jídelníček, jak cvičit,...

Jak souvisí nezdravé cévy s demencí?

Všichni jistě znají souvislost mezi „ucpanými cévami“ čili aterosklerózou a...

Jak spolu souvisejí střevní záněty a stomie? Více, než si možná myslíte

Důvody pro vytvoření vývodu ze střeva jsou různorodé. Nemusí se jednat jen o...

Jak správně odstranit klíště v pěti krocích

Známe to asi všichni. V okamžiku, kdy nalezneme na své kůži nezvaného společníka,...

Jak správně ošetřit puchýř a vyhnout se infekci

Odřely vám nohy nové boty nebo máte na rukou nalité otlaky od tvrdé práce? Puchýře mohou...

Jak správně pečovat o jakýkoli druh jizvy?

Pouze velmi povrchová poranění mají schopnost zhojit se bez jizvy, a tak má...

Jak správně pečovat o pokožku při inkontinenci?

Pokožka inkontinentních pacientů je mnohem více namáhána, a zaslouží si tak...

Jak správně užívat doplněk stravy proti neuropatické bolesti?

Nejen lidé trpící neuropatickými bolestmi se snaží udělat maximum pro své zdraví....

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#