#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Léky v posteli: Které mohou snižovat nebo zvyšovat libido?

PharmDr. Kristýna Tesárková 14.10.2024

Na libido a erektilní funkci má vliv náš životní styl, ale také případná medikace, kterou užíváme. U kterých léčiv se mohou objevit vedlejší účinky, které se projeví na našem sexuálním životě (ať už negativně, či pozitivně)? Po jaké době a jak řešit potíže? Doplňky stravy mohou být pomocníkem, ale někdy mohou spíš ublížit.

Libido a erektilní funkci ovlivňuje životní styl, ale také případná medikace.
Libido a erektilní funkci ovlivňuje životní styl, ale také případná medikace.

Nestíháte? Přečtěte si nejdůležitější body článku

  • Negativní vliv mohou mít látky v lécích, které se předepisují na deprese, úzkosti nebo třeba epilepsii. Některé léky ale mají naopak pozitivní vliv na sexualitu.
  • Dlouhodobé potíže řešme s lékařem, který nám může pomoct odhalit příčinu. Není se za co stydět.
  • Doplňky stravy na podporu erekce mohou pomoct, když není možné léčbu vysadit. Gingko biloba by se neměla užívat spolu s léky na ředění krve.
  • Erektilní dysfunkce může být předvojem kardiovaskulární příhody, proto je na místě při opakovaných potížích navštívit lékaře.

Léky, které brzdí sexualitu…

Mezi léčiva, která negativně ovlivňují sexuální funkce, patří:

  • některá antipsychotika,
  • antidepresiva (SSRI, tricyklická antidepresiva nebo venlafaxin),
  • léky k léčbě nevolnosti (metoklopramid),
  • antihypertenziva (B-blokátory, rilmenidin, moxonidin, metyldopa, diuretika),
  • lithium,
  • léky k léčbě epilepsie (valproát, lamotrigin),
  • léky pro terapii benigní hyperplazie prostaty (finasterid, dutasterid).

Negativní vliv na sexuální funkce mají obecně léčiva, která snižují hladinu pohlavních hormonů v organismu. Typickým příkladem je léčba pomocí antiestrogenů (tamoxifen), které tlumí účinky ženských pohlavních hormonů, nebo antiandrogenů (bikalutamid, cyproteron acetát, flutamid) tlumící účinky mužských pohlavních hormonů.

Některé léky např. některé typy hormonální antikoncepce tlumí účinky mužských pohlavních hormonů mohou mít také negativní vliv na sexualitu u žen.

… a nebo ji nabuzují!

U léčiv se často zmiňují jen negativní účinky. Nicméně některé léky mohou mít na sexualitu opačný, podpůrný vliv. Jsou to

  • vybraná antidepresiva s účinnými látkami trazodon, moklobemid, bupropion, mirtazapin,
  • léky k léčbě Parkinsonovy nemoci s účinnými látkami levodopa, bromokriptin.

Příklad z praxe: Muž užíval antidepresiva (citalopram) a následkem se potíže s erekcí. Na naši radu se s lékařem domluvil a zaměnili lék za sertralin. Erektilní funkce se vrátila a navíc se oddálila ejakulace, což muž uvítal.

Kdy řešit potíže s lékařem?

Problémy v oblasti sexuálního zdraví se mohou objevit a zase odeznít. Pokud ale trvají déle než 6 měsíců, je vhodné navštívit lékaře, který vyloučí možné příčiny problému.

První doporučení se bude určitě týkat odstranění rizikových faktorů – tedy kouření, drog, alkoholu, špatné stravy, nedostatečného pohybu nebo dlouhodobého stresu. Možná můžeme namítnout, že kouříme, pijeme nebo se nehýbeme dlouhodobě. Jenže negativní dopady špatného životního stylu se mohou projevit až v řádech let, např. právě v intimním životě.

Dále se lékař bude zabývat tím, zda máme nějaké přidružené onemocnění, které by mohlo potíže způsobovat. Nejčastěji se jedná o cukrovku, kardiovaskulární onemocnění nebo onemocnění prostaty.

Další postup se odvíjí od zjištění, co vede k sexuální dysfunkci. Pokud nedochází k dostatečnému prokrvení, pak se kromě odstranění příčiny obtíží nasazují léky – konkrétně inhibitory fosfodiesterázy 5 (sildenafil, tadalafil, avanafil, vardenafil) .

Pokud je příčina psychická, pak se léčba zaměřuje na odstranění psychických potíží společně s odborníkem na duševní zdraví. Potíže s libidem a potencí však mohou souviset s oběma příčinami zároveň. V tomto případě se doporučuje kombinace terapie a léků.

Když je medikace nutná

Co dělat v případě, když léky potřebujeme nezbytně k životu, ale bohužel negativně ovlivňují náš sexuální život? S lékařem můžeme zvážit tyto možnosti:

  • psychosexuální terapie,
  • snížení dávky léku, které často pomůže vyřešit nežádoucí účinky léčiv na sexuální zdraví.,
  • výměna léku za jiný (pokud je to možné, ne vždy tato možnost existuje),
  • přidání doplňků stravy, které mají naopak pozitivní vliv na sexuální funkce (inhibitory fosfodiesterázy 5 ) nebo afrodiziaka (yohimbin).

Tip uLékaře.cz: Můžete používat tyto doplňky se svou současnou medikací? Zeptejte se v online lékařské poradně, kde odpovídá praktický lékař 24/7. Názor může přidat také specialista.

Čím podpořit libido a potenci?

Pokud se objevily potíže teprve nedávno, je možné vyzkoušet doplňky stravy pro podporu libida a potence. Preparáty můžeme rozdělit podle doby účinnosti.

Doplňky stravy pro dlouhodobé užívání jsou například ArginMax forte pro muže, Eregma Max Power. Měly by obsahovat

  • antioxidanty (selen, zinek, vitamin C),
  • látky zlepšující prokrvení (arginin, citrulin, ginkgo biloba),
  • kyselinu listovou,
  • tzv. adaptogeny (kotvičník, ženšen, eleuterokok).

Pro zvýšení libida u žen jsou dostupné preparáty obsahující kotvičník a sibiřský ženšen - například Arginmax forte pro ženy nebo Aphrodisia V obsahující macu a damianu. U žen v menopauze se doporučuje užívání doplňků stravy s fytoestrogeny.

Pokud člověk užívá warfarin na ředění krve, měl by se vyhnout přípravkům s obsahem ginkgo biloby a raději konzultovat užívání doplňků stravy nejprve s lékařem. Nespoléhejme na doplňky mimo oficiální kamenné či internetové lékárny.

Pro akutní použití u mužů pak existují preparáty jako Clavin či Liderin, kdy se účinek dostaví cca 2-4 hodiny po požití a přetrvává asi 4 hodiny. Dojde k roztažení cév a poklesu krevního tlaku. Proto se nedoporučuje lidem, kteří se léčí s nestabilní anginou pectoris nebo těžkým srdečním selháváním.

Příklad z praxe: Pacient pravidelně chodil do lékárny pro Clavin a raději jsme ho odeslali k lékaři, zda nemá nějakou poruchu v prokrvení (případně aby mu lékař předepsal nějaký sildenafil). U lékaře zjistili, že pacient trpí poměrně závažnou formou koronární nedostatečnosti a musel na operaci.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#