Posilněte na podzim imunitu správnými potravinami
Udržte podzimní chřipky a nachlazení pod kontrolou. S pomocí několika zázračných potravin posílíte svou imunitu a žádné nemoci vás letos nezaskočí.
Kouzelné houby
Houby obsahují 12krát více silného antioxidantu – ergothioneinu – než pšeničný klíček známý pro vysoký obsah živin a minerálních látek. Konzumací hub posilujete svůj imunitní systém a navíc chráníte červené krvinky. Houby jsou také bohatým zdrojem vlákniny, selenu (základní minerál pro správnou funkci imunitního systému) a vitaminu B. A co je nejlepší? Houby mají velmi málo kalorií, takže jejich konzumace nemusí nijak zatěžovat naše svědomí.
Důvěřujte česneku
Součástí česneku je alicin, který je účinný v boji proti plísním a infekcím a má i protivirové účinky. Česnek je proto ideální přísadou do polévek a omáček nejen na podzim, ale po celý rok. Účinky alicinu jsou nejvýraznější ihned po rozmačkání česnekového stroužku, proto je doporučována jeho konzumace i v syrové podobě.
Dýňová síla
Dužina tohoto oranžového podzimního plodu je plná antioxidantů a semínka navíc obsahují vysoké hladiny pro tělo velmi prospěšných monosaturovaných mastných kyselin, omega-6 mastných kyselin, zinku a draslíku. Dýně také obsahuje velké množství karotenoidů a vitaminů C a E. Všechny tyto antioxidanty jsou spojovány s prevencí nemocí zejména ve starším věku – rakovinou či srdečními onemocněními.
Jedno jablko denně
Jednou ze zásad zdravého stravování je věrnost sezónním a místním potravinám. Jablka jsou v našich podmínkách jedním z nejpřirozenějších a nejčerstvějších zdrojů vitaminu C. Zeptejte se, které odrůdy jsou pěstované v Česku. Čím menší vzdálenost od pěstitele na pulty obchodů, tím déle byla jablka na stromě a měla čas vyzrát. A čím zralejší bylo ovoce v okamžiku utržení, tím více vitaminu obsahuje. Jedno jablko denně vás může ochránit nejen před sezónními rýmami, ale také před rakovinou tlustého střeva.
Louskejte si
Lískové a vlašské ořechy mají nejvyšší podíl antioxidantů mezi všemi druhy ořechů. Čím déle je necháte ve skořápce, tím více si jich také uchovají. „Dobré“ mastné kyseliny obsažené v ořeších navíc pomáhají snižovat cholesterol.
Zdroj: www.allaboutyou.com