Osm podzimních receptů, které vám cholesterol nerozhoupou
Bojujete s nadměrným cholesterolem? Plody podzimu vám neuškodí. Dopřávejte si sezónní ovoce a zeleninu, jsou prospěšné pro vaše srdce. Dýně, růžičková kapusta i jablka jsou navíc bohaté na antioxidanty, vitamíny, vlákninu a další důležité živiny. Napovíme, jak je co nejlépe zpracovat.
1. Pečená růžičková kapusta s křupavými kapary a mrkví
Toto jídlo vás nadchne dokonalou kombinací chutí kaparů, pečené kapusty a mrkve. Ta je bohatá na beta-karoten, který si tělo přeměňuje na vitamín A. Tento pokrm potěší nejen vegetariány. Je vhodný pro každého, neboť se může pochlubit nízkým obsahem sacharidů, cholesterolu, nasycených tuků i kalorií. Navíc fantasticky chutná.
2. Jednoduché dýňové rizoto
Recept na 20minutové rizoto je natolik působivý, že nikdo nebude věřit, že jste ho připravili sami. Obsahuje 6 g vlákniny a 10 g bílkovin. Navíc je to skvělá nízkokalorická večeře s pouhými 250 kaloriemi a 8 g tuku. Když použijete mikrovlnnou troubu, urychlíte dobu vaření rýže.
3. Rozmarýnovojablečný chléb
Toužíte po chutném chlebu, který obsahuje o třetinu méně tuku než typické bochníky? Upečte si toto pečivo s rozmarýnem, bylinou, která uvolňuje ztuhlé svaly a posiluje dlouhodobou paměť. Jablko samo o sobě je symbolem zdraví a chuť chleba jen umocní. Jeden krajíc obsahuje pouze 95 kalorií.
4. Grilovaný losos s omáčkou ponzu, řepou a kuskusem
Tento recept je založen na řepě, šalotce a špenátu. Všechny tyto zdravé ingredience nakoupíte třeba na farmářských trzích. 100 g lososa poskytuje přibližně 4,5 g srdci prospěšných mononenasycených tuků. Spolu s kuskusem vykouzlíte snadnou a rychlou večeři.
5. Tuňák s papričkou jalapeño a zakysanou smetanou
Použití zakysané smetany zaručí nízký obsah tuku. V kombinaci s papričkou jalapeño, limetkovou šťávou a čerstvým koriandrem lze vytvořit vynikající marinádu. 100 g tuňáka obsahuje méně než 240 kalorií a 41 g bílkovin. Tato ryba je navíc bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Příprava pokrmu je rychlá, dá se zvládnout do 15 minut.
6. Koláčky s pórkem, brokolicí s pancettou
Jestli se chystáte uspořádat večírek, jako předkrm se nabízejí právě tyto koláčky. Jeden má jen 30 kalorií a i s nízkým obsahem tuku chutná skvěle. Pórek je plný antioxidantů, které čistí tělo od škodlivých volných radikálů, jež vznikají jako vedlejší produkt metabolismu. Italská slanina pancetta dodává pokrmu bohatou chuť, která náramně ladí s brokolicí.
7. Super zeleninový salát
Pokrm vhodný pro vegetariány obsahuje zdravé ingredience, jako jsou zelené fazolky, mrkev, brokolice a cherry rajčátka. Použijte čerstvé bylinky a přidejte i javorový sirup. Vytvoříte tak salát, který je lehký a současně sladký – ideální zdravé jídlo.
8. Pikantní polévka z červené řepy
Červená řepa za svou tmavou barvu vděčí antokyanům, silným antioxidantům, které chrání nejen srdce, ale i tlusté střevo. Řepa má nízký obsah kalorií (jedna porce této polévky má méně než 75 kalorií). Mezi ingrediencemi nesmí chybět cibule a bobkový list. Řepa je sladká, proto se vám bude zdát, že si dopřáváte, a zároveň budete jíst zdravě.
Na internetu najdete spoustu přesných návodů, jak si uvedené pokrmy snadno připravit. Nezbývá než se pustit do vaření.