Zásady stravování při stomii
Doporučené zásady stravování při stomii se do značné míry shodují se všeobecnými zásadami zdravého stravování, které jsou platné i pro zdravou populaci. Pokud to zdravotní stav nevyžaduje, není v zásadě nutné se nějak výrazně dietně omezovat.
K hlavním zásadám stravování u stomiků patří:
- pravidelné a pestré stravování,
- dostatečný pitný režim,
- dostatečný příjem vlákniny,
- pravidelný přísun ovoce a zeleniny,
- adekvátní zastoupení ryb v jídelníčku,
- omezení sladkých a tučných pokrmů a ostrých jídel,
- denní konzumace jídel s vysokým obsahem bílkovin (masa, ryb, vajec, sýra, mléka, jogurtu atd.).
Mezi specifická doporučení při stomii patří:
- dostatečné rozžvýkání jídla, které napomůže lepšímu trávení,
- po zavedení stomie zkoušejte přidávání jednotlivých potravin postupně a v malých množstvích, abyste rozpoznali, co vám dělá dobře a co ne. Pokud máte podezření, že vám určité jídlo způsobuje potíže, vyzkoušejte jej sníst odděleně třikrát, vždy v intervalu několika týdnů, abyste se ujistili, že je konkrétní potravina/jídlo opravdu příčinou obtíží.
Jak při stomii předejít plynatosti?
Odchod plynů do stomie je častým nepříjemným problémem stomiků. Je-li stomie založena v horní části tlustého střeva, je odchod plynů a stolice častější. Při vyvedení stomie blíže konečníku již stolice není tak řídká a plynatost je menší. Nadměrnou plynatost lze ovlivnit správným dietním režimem. Vždy je však nutný individuální přístup. Mezi hlavní zásady v boji s ní patří:
- vyloučení potravin vyvolávajících plynatost (květáku, kedlubny, zelí, luštěnin, klíčků, cibule),
- vyhýbání se pikantním jídlům,
- dostatečný pitný režim,
- vynechání nápojů s kofeinem (kávy, čaje, coca-coly), sycených nápojů a piva,
- omezení užívání žvýkaček,
- pomalé jezení a řádné rozkousání potravy,
- omezení mluvení při jídle (tj. snížení rizika nadměrného spolykání vzduchu).
Jak si užít vánoční hodování se stomií?
I se stomií si můžete vánoční hodování dostatečně užít. Stejně jako zdraví lidé byste se neměli přejídat a měli byste se vyvarovat potravin, o nichž víte, že vám nedělají dobře. Níže uvádíme některé tipy, které můžete vyzkoušet.
Univerzální těsto na vánoční cukroví
Ingredience:
- 1,5 kg hladké mouky,
- ½ kg pravého másla,
- ½ kg hery,
- ½ kg cukru,
- 1 vanilkový cukr,
- 6 žloutků,
- citrónová kůra.
Těsto zpracujeme a rozdělíme na díly, z nichž připravíme jednotlivé druhy cukroví:
- linecké – přidáme k němu šťávu z citronu,
- vanilkové rohlíčky – přidáme k němu mleté ořechy, napůl lískové, napůl vlašské,
- vyzkoušet můžete i přidání kakaa či kokosu podle chuti.
Náhrada bramborového salátu
Ingredience:
- sterilovaný celer (bez nálevu),
- sterilovaný ananas – kousky (bez nálevu),
- šunka,
- vejce (asi 3 kusy nakrájené na kostičky),
- malá majonéza,
- nastrouhaná jablka (asi 3 ks),
- tvrdý nízkotučný sýr (nastrouhaný nahrubo).
Jednotlivé potraviny vrstvíme do nádoby. V lednici necháme odležet do druhého dne a až potom promícháme.
(tich)
Zdroje:
https://www.colostomyuk.org/wp-content/uploads/2019/12/Healthy-Eating-2019.pdf
http://www.pecujdoma.cz.2010.archiv.diakonie.cz/poradna/poradna-osetrovatelska/neprijemne-zvuky-pri-kolostomii/
http://zivotsestomii.cz/content/dam/project20140101v01/images/dansac%20kucharska%20kniha%20CZ_201710.pdf
http://zivotsestomii.cz/content/dam/project20140101v01/images/dansac%20jednoduche%20recepty%202018_web.pdf