Dítě může být malé kvůli špatné funkci ledvin
Chronické renální selhání je onemocnění ledvin, při kterém mají tyto orgány sníženou schopnost vylučovat moč. Kvůli tomu se v těle hromadí škodliviny a opožďuje se růst. To je patrné nejvíce u dětí.
Co selhání způsobuje
Chronické selhání ledvin (CKD) je u dětí nejčastěji vrozené. Nesprávným vývojem tkání se "postaví" špatně funkční ledvina. Druhým velice častým důvodem je zánět, který poškodí zdravou ledvinu natolik, že přestane správně pracovat.
Příčin malého vzrůstu u dětí s CKD je několik. Jednak je to nedostatečný přívod živin z potravy, protože děti s CKD trpí často nechutenstvím. Dalším neméně významným faktorem je narušení rovnováhy iontů v organismu dítěte. Dochází ke zvýšeným ztrátám sodíku a vápníku močí a naopak k zadržování draslíku a fosfátu v organismu. Tato narušená rovnováha iontů vede ke zvýšenému uvolňování vápníku z kosti a k odbourávání kostní tkáně. Tyto změny na kostech způsobují zpomalování růstu dítěte.
Hlídejte si, co jíte
Léčba malých dětí s chronickým selháním ledvin probíhá pomocí dávek růstového hormonu a úpravy stravy. Co by ale takové děti měly jíst, aby se jim onemocnění nezhoršovalo?
Bílkoviny: Obsahuje-li potrava málo bílkovin, může dojít ke ztrátě svalové hmoty, nedostatku energie a větší náchylnosti k infekcím. Když je ale naopak bílkovin mnoho, nestačí poškozené ledviny filtrovat odpadní produkty vznikající při spalování bílkovin. Proto je vhodné jíst vyváženou stravu. Doporučují se ryby, drůbež, vejce, tofu a mléko s vysokým obsahem bílkovin.
Pozor na přemíru soli
Sodík ovlivňuje tělesné tekutiny a krevní tlak. Je třeba kontrolovat příjem soli a vyvarovat se potravin s vysokým obsahem tohoto prvku. Patří mezi ně například konzervovaná masa, slané tyčinky, křupky a chipsy. Doporučené jsou naopak bylinky, ocet a citrusové plody.
Obvykle lidé s chronickým selháním ledvin nemusí omezovat svůj příjem draslíku. Přesto je ale vhodné vynechat v jídelníčku banány, pomeranče, rajčata, sušený hrách a fazole.
Fosforu tak akorát
Fosfor (fosfát) je minerální látka, která udržuje kosti silné a zdravé. Příliš mnoho fosforu ale může vyvolat svědění kůže nebo bolestivé klouby. Při selhání ledvin bude hladina fosforu v krvi stoupat. Proto je vhodné omezit konzumaci mléka, sýrů a jiných mléčných výrobků. Obecně platí, že potraviny s velmi vysokou úrovní fosforu, jako jsou semena, ořechy, sušený hrách, fazole a zpracované otruby obilovin, nejsou zahrnuty ve vašem denním jídelním plánu.
Příjem tekutin je důležitý obecně. V případě, kdy ledviny nefungují úplně správně, je na místě jejich příjem omezit. Nebude tak docházet ke zbytečným otokům, vysokému krevnímu tlaku a dušnosti.
(kam)
Zdroje:
kidney.org
kidney.ca