Středomořská strava je pro srdce ideální
Máte rádi ryby, čerstvé ovoce a zeleninu? Pokud ano, je středomořská dieta to pravé pro vaše srdce a cévy. Aby vám nechyběly bílkoviny a vápník, dopřejte si občas i trochu kvalitního masa a kousek tvrdého sýra.
Středomořská strava je bohatá na ovoce a zeleninu, různá semena a celá obilná zrna, ryby a mořské plody, ořechy, luštěniny a olivový olej. Z dlouhého výčtu kladů této diety uveďme alespoň čtyři:
- Obsahuje hodně zdravých tuků, hlavně omega-3 mastných kyselin. Díky nim je jídlo chutné a nasytí. Kromě toho tyto tuky nezvyšují hladinu cholesterolu v krvi nežádoucím způsobem, na rozdíl od nasycených tuků. Zdravé tuky najdeme právě v rybách, ořeších a olivovém oleji – pilířích středomořské kuchyně.
- Snaží se omezovat konzumaci jatečního masa, uzenin a tučných mléčných výrobků z průmyslově zpracovaného masa a mléka.
- Nezakazuje alkohol. Sklenku červeného vína denně dokonce doporučuje.
- Dodržet ji je snadné. Strava lidí ze zemí v okolí Středozemního moře nabízí pestré chutě a možnosti stravování a uplatňují se v ní všechny hlavní skupiny potravin.
Kuchyně, která chutná
Jedno jídlo o několika chodech ve středomořské dietě může vypadat takto:
- zeleninová nebo fazolová polévka, popřípadě jejich kombinace v podobě polévky Minestrone,
- celozrnné pečivo nebo chlebové placky,
- grilované či dušené mořské plody,
- vařená sezónní zelenina jako příloha,
- salát z čerstvé zeleniny se zálivkou z citronové šťávy a olivového oleje,
- ovoce s jogurtem jako dezert.
Využijte všechny výhody
Vědci zjistili, že lidé, kteří dodržují středomořskou dietu, mají menší riziko:
- rakoviny a úmrtí na zhoubné nádory,
- srdečních onemocnění (infarkt a další),
- kornatění tepen,
- vysokého krevního tlaku,
- Parkinsonovy nemoci,
- Alzheimerovy demence.
Při dlouhodobé konzumaci středomořské stravy byste si však měli ohlídat následující skutečnosti:
- Dodržujte příjem vápníku. Středomořská dieta nezahrnuje mnoho mléka a mléčných výrobků, kromě některých sýrů a jogurtu. Proto věnujte pozornost příjmu vápníku. Jeho dobrými zdroji jsou třeba tvrdé sýry do 30 % tuku, sardinky i s drobnými kůstkami, luštěniny nebo brokolice.
- Šetřete s vínem. Červené víno je doporučenou součástí středomořské stravy, ale to neznamená, že to s ním můžete přehánět. Nepijte víc než jednu sklenku denně. Uvědomte si, že některé studie spojují pití alkoholu s rakovinou prsu, jícnu, ústní dutiny nebo jater.
- Zdokonalte se ve vaření. Abyste přínos středomořské kuchyně využili skutečně beze zbytku, je dobré oprášit kuchařské umění a naučit se vařit jinak – s novými surovinami a moderními postupy. Zkuste se třeba přihlásit do nějakého kurzu.
Zdroj:
https://www.everydayhealth.com/mediterranean-diet/guide/