Středomořská dieta chrání zdraví srdce
Červené víno, bílé maso, olivový olej a dostatek zeleniny – to je recept na dlouhý a zdravý život našeho srdce. Alespoň podle nejnovějšího vydání časopisu New England Journal of Medicine. Správnou dietou je prý možné předejít až 30 % infarktů, mozkových mrtvic a náhlých srdečních úmrtí.
Červené víno, bílé maso, olivový olej a dostatek zeleniny – to je recept na dlouhý a zdravý život našeho srdce. Alespoň podle nejnovějšího vydání časopisu New England Journal of Medicine. Správnou dietou je prý možné předejít až 30 % infarktů, mozkových mrtvic a náhlých srdečních úmrtí.
Těžké dokazování
Lidé žijící ve středomořských zemích se dožívají vyššího věku a výskyt kardiovaskulárních onemocnění je u nich nižší než v jiných oblastech. Přesto ale nebylo jednoduché dokázat, že je to právě jídelníček, který má tak pozitivní dopad na jejich zdraví. Zatím šlo spíše jen o teorie, neboť studie byly doposud zaměřené na porovnávání obyvatel jednotlivých zemí a jejich výsledky mohly být ovlivněné mnoha faktory, nejen dietou.
Významný pokles zdravotních rizik
Nejnovější výzkumy však tyto teorie potvrzují. Vychází z výsledků tří pozorovaných skupin pacientů, kteří měli zvýšené riziko výskytu kardiovaskulárních onemocnění, kouřili, byli obézní a měli potíže s vysokým tlakem nebo cukrovkou. Každá skupina při studii dodržovala jiná dietní opatření: jedni respondenti měli středomořskou dietu, druzí také, ovšem navíc s přidanými ořechy a třetí nízkotučnou dietu. A výsledky?
- Pacienti se středomořskou dietou dosáhli nejlepších výsledků.
- Jejich riziko srdečních a cévních onemocnění se snížilo o 30 % v porovnání se skupinou s nízkotučným jídelníčkem.
- Přesto ale nelze s jistotou tvrdit, že dieta bez tuků by zdraví srdce neprospěla. Její držení je totiž mnohem obtížnější než u středomořské diety, která je vyvážená a velmi chutná.
- Výsledky jsou tak částečně dané tím, že pacienti nízkotučnou dietu nevydrželi a vrátili se ke svým zaběhlým stravovacím návykům. Přesto je 30% snížení rizik působivý výsledek.
Vítězný rozpis
Jaký byl doporučovaný „středomořský“ jídelníček?
- 4 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje denně (místo 4 lžic oleje můžete vyzkoušet i druhou verzi středomořské diety – dostatečný denní přísun rostlinných tuků zajistí plná hrst vlašských ořechů).
- 3 porce ovoce a 2 porce zeleniny denně.
- Konzumace rybího masa a luštěnin minimálně tři dny v týdnu.
- Žádné červené maso.
- Méně mléčných výrobků.
- Maximálně 7 skleniček vína k jídlu za týden a žádný další alkohol.
Středomořská dieta neznamená smažit řízky na olivovém oleji, ale vyváženou lehkou stravu plnou čerstvého ovoce a zeleniny. Vyzkoušejte ji i vy!
(jez)
Zdroj: www.medicalnewstoday.com