1. Redukují rizikové faktory srdeční choroby
Srdeční infarkt a mrtvice jsou na špičce nejčastějších příčin úmrtí. Již dříve vědci zjistili, že komunity, které konzumují ryby, mají velmi nízkou míru těchto onemocnění. Bylo odhaleno, že je to způsobeno i nadstandardním příjmem omega-3 mastných kyselin z této stravy. Postupně se ukázalo, jakým způsobem působí tyto kyseliny na zdraví srdce.
- Snižují hladiny triglyceridů v krvi.
- Přispívají k poklesu krevního tlaku u lidí, kteří ho mají dlouhodobě vysoký.
- Zvyšují hladinu „hodného“ (HDL) cholesterolu v těle.
- Zabraňují tvorbě ateromových plaků a tím předcházejí kornatění tepen.
- Snižují tvorbu některých látek uvolňovaných během zánětu.
2. Zlepšují metabolický syndrom
Metabolický syndrom je souhrnným označením pro společný výskyt některých nemocí či rizikových faktorů, zejména cukrovky 2. typu a předčasných komplikací oběhového systému. Rizikový pro rozvoj metabolického syndromu jste, pokud se u vás vyskytují alespoň tři z těchto rizikových faktorů:
- máte zvýšený krevní tlak (nad 130/85 mmHg),
- objevují se u vás příznaky inzulinové rezistence,
- přebytečný tuk kolem pasu,
- vysoké hladiny triglyceridů a „zlého“ cholesterolu (LDL)
- a naopak nízké hladiny „hodného“ cholesterolu (HDL).
Omega-3 mastné kyseliny mohou u lidí s metabolickým syndromem pomoci snížit nebezpečí inzulinové rezistence a vzniku zánětu a zlepšit rizikové faktory srdečního onemocnění.
3. Pomáhají bojovat proti zánětu
Zánět obecně je velmi důležitou tělesnou reakcí. Náš organismus ho potřebuje, aby se dokázal ubránit proti infekcím a aby se napravovaly škody v našem těle. Někdy však zánět přetrvává po dlouhou dobu, a to i bez přítomnosti infekce nebo zranění. Jde o chronický čili dlouhodobý zánět. Ten může přispět k téměř všem chronickým chorobám, včetně onemocnění srdce a cév a rakoviny. Omega-3 mastné kyseliny mohou snížit tvorbu látek spojených se zánětem (například eikosanoidů a cytokinů). Studie jednoznačně potvrzují vazbu mezi vyšším příjmem omega-3 kyselin a snížením uvolňování těchto látek do organismu.
4. Mírní duševní choroby, zejména depresi a úzkostné stavy
Nízké hladiny omega-3 mastných kyselin byly zaznamenány také u psychiatrických pacientů. Studie ukázaly, že doplňky s touto látkou mohou snižovat frekvenci výkyvů nálad a relapsů u lidí se schizofrenií a bipolární poruchou. Doplnění omega-3 mastných kyselin může také snížit násilné chování.
5. Podporují lepší spánek
Kvalitní odpočinek je jedním ze základů optimálního zdraví. Studie ukazují, že deprivace spánku má souvislost s mnoha nemocemi, včetně obezity, diabetu a deprese. Nízká hladina omega-3 mastných kyselin je spojena například s problémy spánku u dětí a obstrukční spánkovou apnoe u dospělých. Výzkumy u dětí i dospělých potvrdily, že doplněním omega-3 mastných kyselin se prodlužuje délka a zlepšuje kvalita nočního odpočinku.
6. Udržují kvalitu pleti
Omega-3 mastné kyseliny prospívají mimo jiné i kůži. Zabraňují jejímu předčasnému stárnutí a slouží jako prevence akné. Chrání pokožku také před poškození sluncem. Pomáhají totiž bránit uvolnění látek, které vedou k narušení elastických vláken kůže.
7. Zmenšují menstruační bolesti
Menstruační bolesti se vyskytují v dolní části břicha a pánve. Často dosahují až do dolní části zad a stehen. Studie opakovaně ukázaly, že ženy přijímající omega-3 kyseliny mají tyto obtíže mírnější. Jeden z výzkumů dokonce zjistil, že přípravek s omega-3 mastnými kyselinami byl při silné menstruační bolesti dokonce účinnější než ibuprofen.
(juv)
Zdroje:
https://www.healthline.com/health/metabolic-syndrome#diagnosis3
https://www.healthline.com/nutrition/17-health-benefits-of-omega-3#section8