Každé stisknutí kliky, vypínače nebo tlačítka u výtahu může znamenat přenos infekce, pokud na ně před vámi sáhla osoba nedodržující pravidla hygieny. Pak stačí dotknout se obličeje nebo potravin a za pár dní se dočkáte nepříjemného překvapení třeba v podobě průjmu.
Mytí rukou je zásadní
Nejlepší způsob, jak předcházet průjmu, je dodržovat pravidla hygieny a držet se stranou od nemocných osob. Nejste si jisti, že víte, jak na to?
- Vždy si myjte ruce před jídlem, po použití WC a i poté, co přijdete do kontaktu se zvířaty nebo jejich výkaly, i když jste na ně přímo nesahali.
- Ruce si myjte nejlépe teplou vodou a tuhým mýdlem. Mýdlo byste měli roztírat po rukách asi 20 vteřin.
- Když nemáte vodu ani mýdlo, používejte dezinfekční roztok na ruce.
- Nenechte děti hrát si s předměty, které mohou být zdrojem infekce. Dohlížejte na to, aby si též často myly ruce.
- Při cestování buďte obezřetní na každém kroku – především dávejte pozor, jakou vodu pijete, nejezte pouliční jídlo apod.
Správná manipulace s potravinami
Na své zdraví musíte myslet i při zpracovávání potravin. Například maso nebo vejce mohou při chybné technologii způsobit vážné trávicí obtíže.
- Uchovávejte všechny potraviny, které mohou být zdrojem infekce, odděleně od ostatních. Pozor na vytékající šťávu a kontaminované obaly.
- Pořádně umyjte veškeré ovoce a zeleninu dříve, než je začnete konzumovat.
- Dnes je sice v módě nepropečené maso, ale pokud se chcete vyhnout zdravotním problémům, dobře ho tepelně upravte.
- Nikdy nejezte syrová vejce, neochutnávejte směs na sekanou ani syrové těsto.
- Veškeré potraviny, které rychle podléhají zkáze, uchovávejte v lednici nebo v mrazáku.
- V žádném případě nepijte nepasterizované mléko.
- Udržujte pracovní plochy v kuchyni čisté.
- Nikdy nepřipravujte jídlo pro ostatní, když máte průjem.
Probiotika chrání
Před některými typy průjmů vás může chránit pravidelná konzumace kysaných mléčných výrobků, které obsahují přátelské bakterie – laktobacily. Ty příznivě ovlivňují obranyschopnost, prospívají funkci střev a také jsou prevencí před průjmy způsobenými nerovnováhou v mikrobiálním osídlení.
(pez)
Zdroj:
www.everydayhealth.com