#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Pití vína jako nebezpečná činnost? Pro někoho možná ano

Bez alergie 16.3.2010

V Evropské unii i ve Spojených státech amerických jsou výrobci potravin povinni na potravinách uvádět obsah osmi nejvýznamnějších potravinových alergenů – mléka, vajec, pšenice, sóji, podzemnice olejné, stromových ořechů, ryb a korýšů.

Červené víno
Červené víno

Důvod, proč se takové pravidlo vztahuje i na alkohol, je jednoduchý: ke konečné úpravě vína – čiření – se totiž používají některé bílkoviny, jejichž stopy by mohly být příčinou alergických reakcí.

Je to bílek, želatina, kasein z kravského mléka nebo rybí bílkoviny, vyzina. Po vysrážení nežádoucích složek z vína jsou sice tyto příměsi odfiltrovány, ale i jejich malé zbytky by mohly vyvolat alergickou reakci.

#IMG#

Co není, může být

V odborné literatuře sice takové reakce zatím popsány nebyly, ale teoreticky možné jsou. Němečtí lékaři proto zkoumali, nejprve pomocí citlivých testů, množství zbývající látky po vyčeření vína a dále potom reakce pacientů s prokázanou potravinovou alergií na dané bílkoviny po vypití čiřeného a nečiřeného vína.

Dále od vajíček i hroznů

Testů se zúčastnilo 5 dospělých pacientů s alergií na vejce, 5 s alergií na mléko a 4 s alergií na ryby. Nejprve jim byly provedeny kožní testy s čiřenými a nečiřenými víny. Jejich výsledky byly nejednoznačné, někteří pacienti reagovali pozitivně na oba typy vín. Proto byly tyto reakce hodnoceny jako reakce na jiné alergeny z vína, nejčastěji na karbohydráty z hroznů.

Od ochutnávky vína ke zhoršení ekzému

Nejzajímavější bylo přímé ochutnávání vín. Opět se srovnávaly účinky čiřených a nečiřených vín. Ženy musely vypít 200 ml a muži 300 ml testovaných vín. Jako nežádoucí reakce bylo hodnoceno zarudnutí kůže, kopřivka, zhoršení ekzému, otok kůže, rýma, zvracení, průjem, bolesti břicha, dušnost, astmatický záchvat, pokles krevního tlaku, kardiovaskulární kolaps. Naštěstí k žádné takovéto reakci během testů nedošlo.

Testy tedy prokázaly, že konzumace vín, ať už jsou čiřeny alergizujícími bílkovinami, nebo ne, nevyvolá u pacientů s potravinovou alergií nežádoucí reakci. Množství alergenu je v některých vínech po filtraci neprokazatelné a v ostatních je jen velmi malé a patrně nestačí k vyvolání alergické reakce.

Studie však probíhala pouze na malém počtu pacientů a jenom s několika druhy německého vína, proto její výsledky není možno zobecňovat a pacienti s vážnými potravinovými reakcemi by si možné nebezpečí při konzumaci vín měli uvědomovat.

(van)

Zdroj: Kirschner, S. a spol., J Investig Allergol a Clin Immunol, 2009, 19, 210–217

Doporučujeme

Čtěte více

Pijte zelený čaj, budete mít pevnější kosti

O tom, že má zelený čaj příznivé účinky na lidský organismus, věděli lidé už...

Pilulky proti početí: spolehlivost, ochrana, bezpečnost

V naší zemi užívá hormonální antikoncepci kolem 40 % žen v reprodukčním věku....

Pilulky zabraňující otěhotnění: neplodnosti se nebojte

Užíváte perorální antikoncepci a bojíte se v budoucnu potíží s otěhotněním?...

Píšete často omluvenky? Dítěti tím moc nepomůžete

Nevolnost, rodinné důvody, nachlazení, … To jsou jen některá z obvyklých znění...

Pití alkoholu zvyšuje riziko vzniku hned několika nádorů

Nadměrné pití alkoholu není nebezpečím jen pro játra. Zodpovídá i za vznik několika...

Pití červeného vína chrání před trombózou

Setkali jste se někdy s termínem francouzský paradox? Označuje skutečnost, že...

Pití horkých nápojů může způsobovat rakovinu

Nekonzumujte vařící nápoje, nechte je nejprve trochu vychladnout. V opačném...

Pití kávy může u pacientů s hepatitidou C zlepšit průběh nemoci

Lidé s chronickou hepatitidou C a pokročilým onemocněním jater, kteří pijí tři...

Pití kokakoly zvyšuje riziko osteoporózy

Orosená sklenice s kokakolou, ledem a plátem citronu. Pro mnohé z nás neodolatelná...

Pití slazených limonád zvyšuje riziko rakoviny slinivky

Lidé, kteří pijí dvě a více slazených limonád týdně, mají podle vědců výrazně...

Pití zeleného čaje snižuje riziko vzniku rakoviny žaludku

Nádory žaludku patří mezi poměrně častá nádorová onemocnění v dospělé populaci....

Pitím zeleného čaje lze snížit riziko rakoviny plic

Jste milovníky zeleného čaje? Pak vás možná potěší, že tím snižujete riziko...

Pitný režim pomůže zmírnit projevy menopauzy

Voda je pro zdraví důležitá – naše tělo ji potřebuje k regulaci tělesné teploty,...

Pitný režim s pandou či Malým princem? Vyzvedněte si 15% slevu

Kdo dohlédne na pitný režim: panda, jednorožec nebo dinosaurus? Ušetřete 15...

Pitný režim: Důležitý po celý rok, v létě hrozí riziko dehydratace

S nástupem horkých letních dní trávíme mnohem více času venku. Sluníčko nás...

Pitva

Pitva je vyšetření zemřelého těla prováděné za účelem poznání jeho stavby (anatomická...

Pitva odhalila ptačí chřipku v mozku i placentě

O nebezpečnosti a záludnosti viru ptačí chřipky označovaného kódem H5N1 nemůže...

Pivem proti osteoporóze

Známe ho všichni a téměř každý z nás ho pije – ano, řeč je o zlatavém moku národa...

Plané neštovice - virus se přenáší vzduchem i dotykem

Varicella neboli plané neštovice jsou infekční chorobou. Způsobuje je takzvaný...

Plané neštovice a pásový opar: vsaďte na očkování!

Hlavně pásového oparu se bojí mnoho nejen starších lidí. Teď je tu možnost,...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#