Polévka je grunt…
Hustá domácí polévka, do které dáte čerstvou zeleninu a libové maso, dobře zasytí a dodá tělu vitamíny i minerály. Punc zdraví jí dodáte, pokud k zahuštění použijete strouhané brambory nebo luštěniny místo tučné smetany a mouky.
Do vývaru patří kvalitní maso
Jednou z nejvýživnějších a nejzdravějších polévek je vývar. Při přípravě můžete sáhnout téměř po jakémkoliv druhu masa – hodí se kuřecí, slepičí, hovězí i rybí maso.
- Na silný kuřecí vývar vyzkoušejte skelety a křídla. Tělu dodají bílkoviny, vápník a vitamíny skupiny B.
- Hovězí vývar je bohatší na železo a získáte z něj víc vitamínu A. Nevíte si rady s výběrem masa? Hovězí bok, žebro nebo hrudí budou správnou volbou.
- Rybí vývar, který se běžně připravuje ze skeletů a hlav ryb s bílým masem, bude bohatý na bílkoviny i jód.
Bez ohledu na to, jakou variantu zvolíte, mají vývary mnoho společného. Veronika Hanzlíková, výživová poradkyně, s nadsázkou tvrdí: „Bez vývarových polévek by nebyl život.“ Současně dodává: „Vývar, ať už masokostní, nebo zeleninovoluštěninový, doplní nejen životadárnou vodu, ale také mnoho minerálních látek a bílkovin. Z masa současně získáváte i dostatek tuků. Do zeleninovoluštěninových vývarů zdravé tuky doplňte na konci vaření nebo na začátku orestováním zeleniny, například na olivovém oleji. Polévky nám pak přinesenou nejen živiny, ale i teplo a pocit sytosti. Prostě patří mezi jídla, která nás takzvaně postaví na nohy. V zimě i v období rekonvalescence. Důležité jsou také pro děti, těhotné a kojící ženy.“
Luštěniny vždy při ruce
Stranou nezůstanou ani vegetariáni – i zeleninový vývar je bohatý na vitamíny a stopové prvky. Chybějící bílkoviny se dají snadno načerpat z jiných polévek a zimnímu jídelníčku může vévodit třeba fazolová. Díky široké nabídce fazolí můžete vařit spoustu variant této výživné a syté polévky.
- Nakupte si do zásoby také další luštěniny, například čočku, hrách nebo cizrnu, abyste je mohli při vaření polévek střídat i kombinovat.
- Pokud do polévky přidáte některé ze zahřívacích koření, jako je zázvor nebo kurkuma, budete mít ideální zimní pokrm.
Jednoduše a zdravě
Kouzlo vývaru a polévek obecně spočívá i v tom, že všechny látky z jednotlivých ingrediencí se během vaření uvolňují do vody a pro tělo jsou pak velmi dobře vstřebatelné. Výhodou je také jednoduchá příprava, na kterou potřebujete jen jeden hrnec a vařečku. :-)
(pak)
Zdroj:
https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/why-do-we-eat-more-in-winter.aspx
https://www.healthline.com/nutrition/bone-broth#section3
Citace odborníka:
Ing. Veronika Hanzlíková
Výživová poradkyně, terapeutka celostního poradenství pro zdravotní prevenci a výživu
http://veronikahanzlikova.cz/