Cukr tělo potřebuje. Poznáte formu vhodnou pro konzumaci?
Často slýcháme, jak jsou cukry škodlivé pro naše zdraví a že způsobují cukrovku, obezitu i kardiovaskulární onemocnění. Jsou však nezbytnou součástí stravy a mají nezastupitelnou úlohu při fungování metabolismu. Seznamte se s cukry, které našemu zdraví prospívají.
Sacharidy (uhlohydráty) nemají většinou dobrou pověst, hlavně co se týče přibývaní na váze. Naproti tomu mají právoplatné, a dokonce vedoucí místo v naší stravě a přinášejí s sebou četné výhody pro zdraví. Jsou nesmírně důležité pro fungování organismu, i když některé sacharidy člověku prospívají lépe než ostatní – proto je vhodné umět si správně vybrat.
Kde je najdeme
Sacharidy patří mezi makroživiny a vyskytují se v rozličných potravinách a nápojích. Většina je rostlinného původu, např. obilí. Pro lepší chuť se přidávají do zpracovaných potravin ve formě škrobu nebo cukrů. Zdrojem přirozeně se vyskytujících sacharidů jsou:
- ovoce,
- zelenina,
- mléko,
- ořechy,
- zrna,
- semena,
- luštěniny.
Druhů je víc
Existují tři hlavní typy sacharidů:
- Cukr je nejjednodušší forma sacharidů. Vyskytuje se přirozeně v některých potravinách, včetně ovoce, zeleniny, mléka a mléčných výrobků. Známe fruktózu (ovocný cukr), sacharózu (stolní, řepný, třtinový cukr) a laktózu (mléčný cukr).
- Škrob je komplexní cukr, což znamená, že je složený z mnoha cukerných jednotek. Najdeme ho v obilí, zelenině, bramborách, fazolích a hrachu.
- Vláknina je také složený sacharid. Svou výživnou hodnotou obohacuje ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky, fazole či hrách.
Glykemický index
Tento údaj hodnotí míru stoupání hladiny cukru v krvi po požití určité potraviny s obsahem sacharidů. Při snaze zhubnout se obecně doporučuje upřednostňovat stravu s nižším glykemickým indexem. Vysoký ho mají např. brambory, kukuřice i méně zdravé snacky a dezerty připravované z rafinované mouky. Zrna, luštěniny, zelenina, ovoce a nízkotučné mléčné výrobky se vyznačují indexem nižším.
Proč je potřebujeme
Sacharidy by měly tvořit 45–65 % denně přijaté energie, tzn. z 2000 kalorií by 900 až 1300 kalorií mělo pocházet ze sacharidů. Jejich význam je nezastupitelný.
- Jsou hlavním zdrojem energie. Složené cukry se během trávení rozkládají na jednoduché cukry, které se vstřebávají do krve a tam je známe jako krevní cukr (glukózu). Z krve vstupuje glukóza pomocí inzulinu do buněk těla a umožňuje nám hýbat se, dýchat, cvičit atd. Ukládá se i do jater, svalů a dalších tkání, odkud je využita v případě potřeby nebo se promění na tuky.
- Pomáhají v boji proti civilizačním nemocím. Celá zrna a vláknina snižují riziko kardiovaskulárních chorob. Vláknina se podílí na optimálním průběhu trávení, chrání nás před obezitou a cukrovkou 2. typu.
- Kontrolují hmotnost. Vláknina v ovoci, zelenině či celozrnných výrobcích navozuje pocit sytosti už při méně kaloriích, čímž se ztrácí chuť na sladká, slaná i mastná jídla.
Vyberte si správné sacharidy
- Upřednostňujte ovoce a zeleninu, čerstvé, mražené či konzervované, bez přidaného cukru. Snažte se omezit ovocné šťávy a sušené ovoce. Jsou koncentrovanými zdroji přírodního cukru, a proto mají více kalorií.
- Celozrnné výrobky jsou lepším „dodavatelem“ vlákniny, selenu, draslíku a hořčíku než třeba rafinované obiloviny. Rafinací se totiž odstraňují určité části zrn a s nimi i živiny a vláknina.
- Mléko, sýry, jogurty a ostatní mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vápníku a bílkovin, a navíc mnoha dalších vitaminů a minerálních látek. Sáhněte po nízkotučných verzích pro menší obsah kalorií a nasycených tuků. Pozor na přidaný cukr!
- Luštěniny, které zahrnují fazole, hrách a čočku, patří mezi nejvšestrannější potraviny. Neobsahují cholesterol. Jsou bohaté na kyselinu listovou, draslík, železo, hořčík, rozpustnou a nerozpustnou vlákninu a prospěšné tuky. Vzhledem k tomu, že jsou dobrým zdrojem bílkovin, mohou být luštěniny zdravou náhražkou masa, které má více nasycených tuků a cholesterolu.
- Omezte potraviny s přidaným cukrem, jako jsou sladké nápoje, dezerty, sladkosti. Vyhnete se tak zubnímu kazu i přibývání na váze.
Zdroj: www.mayoclinic.org