Jak na střevní dyskomfort?
Víte, že naše střevo obsahuje mikroorganismy prospěšné pro naše zdraví, ale také potenciálně škodlivé? Proč je důležité, aby naše střeva správně fungovala, a jak vybrat správný, účinný a kvalitní přípravek pro jejich podporu?
Naše trávicí ústrojí je v neustálém kontaktu s potenciálně škodlivými mikroorganismy, které se do těla dostanou s potravou a nápoji. Střeva jsou úzce propojena s bohatou lymfatickou tkání obsahující množství imunokompetentních buněk. Tyto buňky rozpoznají potenciální patogen, účinně proti němu zasáhnou a brání jeho šíření.
Naše střeva jsou rovněž kolonizována nepatogenními bakteriemi, které tvoří nám známou prospěšnou střevní mikroflóru. Pro naše zdraví je podstatné, aby tyto mikroorganismy, tzv. probiotika, převážily nad potenciálními patogeny. Probiotika používají pro ochranu střeva několik mechanismů: například adheze (přilnutí) na střevní epitel, produkce látek peptidové povahy (tzv. bakteriocinů), tvorba mastných kyselin s krátkým řetězcem, zvýšení tvorby slizničních protilátek typu IgA a další.
Pozitivní účinky Saccharomyces boulardii
Kromě probiotických bakterií (laktobacilů nebo bifidobakterií) podporují správnou funkci střev určité druhy kvasinek. Mezi nejznámější patří druh pivní kvasinky Saccharomyces boulardii. Tato kvasinka je schopna vysoké adheze na spojení mezi buňkami střevního epitelu, kde zabraňuje průniku škodlivých bakterií a jejich toxinů přes střevní sliznici do těla. Tento účinek má i proti původcům úporných nemocničních průjmů nebo toxinu cholery.
Významnou vlastností Saccharomyces boulardii je její odolnost vůči působení antibiotik (na rozdíl od probiotických bakterií).
Účinku kvasinky lze využít zejména před cestou na exotickou dovolenou. Pojídání místní kuchyně může navodit změnu v ekosystému našich střev a vyvolat celkový střevní dyskomfort - a ten dokáže pokazit a zkomplikovat nejednu dovolenou.
Kvasinku je proto vhodné začít užívat například 2 dny před cestou do zahraničí. S opatrností je nutné přistupovat při podávání kvasinky u pacientů s potlačenou funkcí imunitního systému.
Vyberte v lékárně správný přípravek…
Při výběru probiotických přípravků v lékárně by nás vždy mělo zajímat složení a množství probiotik v jedné tabletě nebo kapsli. Hodnota se udává v jednotkách CFU neboli colony forming unit. Důležité je vybrat kmen odolný vůči vyšší teplotě a účinku žaludečních a žlučových šťáv v trávicím ústrojí.
Tato kritéria splňuje právě kvasinka Saccharomyces boulardii. Dostatečně vysoká hodnota CFU nám zaručí, že se kvasinka dostane v dostatečném počtu do tenkého a tlustého střeva, kde plní svoji významnou funkci.
Přípravek první volby GS Boularin
GS Boularin je doplněk stravy, který obsahuje v každé kapsli 5 miliard CFU Saccharomyces boulardii. Je to nejvyšší obsah Saccharomyces boulardii na českém trhu. Balení obsahuje 10 kapslí a v lékárně stojí do 100 Kč.
Přípravek GS Boularin je vhodný pro rychlé, účinné řešení střevního dyskomfortu u dospělých i dětí. Obsah kapsle lze jednoduše vysypat do vlažného nápoje nebo potravy
GS Boularin je váš nenápadný pomocník při cestování do zahraničí.