Hepatitida A – jak se nenakazit na dovolené
Možná jste během školní docházky zažili karanténu kvůli žloutence. Třída měla vyhrazený zvláštní stůl v jídelně, všichni šli na odběr krve a několik týdnů nemohli nikam do kolektivu. Virová hepatitida typu A neboli klasická "infekční žloutenka" stále patří mezi nakažlivá onemocnění, která vás mohou potkat a přepadnout nejen ve škole, ale vlastně kdekoli. S blížícím se časem dovolených proto nabývá na aktuálnosti otázka, jak se nákaze touto nemocí vyhnout.
Čisté ruce jsou základ
Ne nadarmo se hepatitidě A přezdívá "nemoc špinavých rukou". Tato infekce se přenáší stolicí, proto stačí neumýt si pořádně ruce po návštěvě WC – a neštěstí je na spadnutí. Virus přežívá i ve vodě a na potravinách. Základem prevence nákazy je proto důsledná hygiena neboli důkladné mytí rukou, zejména před jídlem, a konzumace omytých, případně jinak hygienicky ošetřených potravin (oloupání slupky, var apod.) a hygienicky nezávadné vody.
Tyto zásady je nutné dodržovat, především pokud se chystáte navštívit zemi s celkově nižší úrovní hygieny. Tam je riziko nákazy nejvyšší. Některé zdroje uvádějí až stoprocentní promořenost obyvatel nákazou hepatitidy A v rozvojových zemích. Nicméně opatrnosti je třeba všude, i v pětihvězdičkovém hotelu té nejvyspělejší země na světě.
Očkování především
Významnou ochranou před onemocněním hepatitidou A je však hlavně očkování. Podávají se celkem dvě dávky očkovací látky a imunita vzniká cca 14. den po podání první dávky a přetrvává zhruba rok. Druhou dávku je potřeba podat za šest až osmnáct měsíců po první dávce. Účinek očkování pak přetrvá přes dvacet let. Očkování není hrazeno ze zdravotního pojištění, ale je vhodné jak v případě, že se chystáte do země s nižší úrovní hygieny, tak také pro děti, jimž obecně hrozí zvýšené riziko nákazy.
Pokud se pro očkování rozhodnete, nezprošťuje vás to nutnosti dodržovat zásady hygieny. Pamatujte na to, že očkování vás ochrání pouze před hepatitidou A, ale neochrání vás před dalšími nemocemi přenášenými špinavýma rukama a kontaminovanou potravou.
(zak)