Hepatitida E: nákazu si můžete přivézt i ze zabijačky
Pokud si rádi a často pochutnáváte na dobrotách, jako jsou domácí vepřová tlačenka, krkovice či jitrnice, pak raději zpozorněte.
Počty nemocných rostou
Špatné hygienické podmínky a neadekvátně zpracované maso, to vše mohou být důvody, proč někteří labužníci končí na infekčních odděleních. Pravděpodobnost nákazy přitom není ani zdaleka mizivá, právě naopak − hepatitida E je na vzestupu. Jen v Ústeckém kraji v loňském roce zaznamenali 26 případů.
Dobře vám nebude
Stejně jako u jiných žloutenek jsou příznaky následující:
- objevuje se nevolnost a zvracení,
- postižený má velké bolesti břicha,
- lze cítit zvětšená játra,
- dostavuje se nechutenství.
I mistr tesař se někdy utne, tak by se dala popsat příhoda šéfa krajské hygienické stanice, který onemocněl hepatitidou E. Josef Trmal popisuje svůj zážitek slovy: "Je to velmi nepříjemné, na dlouhý čas mě to vyřadilo z běžného života, následuje i několikaměsíční dieta." Hepatitida E má ze všech druhů žloutenek nejtěžší průběh. Dosud na ni není žádný lék ani očkování, a tak pacient může strávit v nemocnici i více než šest týdnů.
Kde se bere?
Tento nový strašák nejen řady hygieniků a lékařů má ambice stát se v budoucnu nejrozšířenější žloutenkou vůbec. V nedávné době šlo spíše o raritu, kdy si toto závažné onemocnění lidé přivezli z cest a dovolených po Asii. Tam je „éčko“ poměrně časté. Dnes čím dál tím častěji vedou stopy k zabíjačkám, potažmo k vepřovému masu a z něj nedokonale připraveným pokrmům typu jitrnice. Situace je natolik závažná, že jistými opatřeními se chystá zakročit i státní veterinární správa.
Tipy, jak se nenakazit
- Nejjednodušší je se s dobrotami z prasátka definitivně rozloučit.
- Jinak se snažte vždy maso poctivě tepelně upravit.
- Hygienici radí vepřové pořádně opéct, ugrilovat nebo důkladně uvařit − jedině tak si můžete být jisti.
Pokud se tedy nachomýtnete k zabijačce, mějte se na pozoru. Kdo ví, kde tento zákeřný virus číhá. Pamatujte, že řádná tepelná úprava masa je základ!
(dak)
Zdroj: www.idnes.cz