Hepatitida B a alkohol: nebezpečná kombinace pro játra
Virová hepatitida B je známá svou tendencí ke chronicitě. Pacienti onemocněním trpí i desítky let. Při dlouhodobém průběhu se navíc mohou u některých nemocných objevit nepříjemné komplikace v podobě jaterní cirhózy či karcinomu jater.
Virová hepatitida B je známá svou tendencí ke chronicitě. Pacienti onemocněním trpí i desítky let. Při dlouhodobém průběhu se navíc mohou u některých nemocných objevit nepříjemné komplikace v podobě jaterní cirhózy či karcinomu jater. Rozvoj těchto chorob závisí především na životosprávě, do níž spadá i požívání alkoholu.
Hrozba karcinomu a cirhózy
Na diagnózu tzv. hepatocelulárního karcinomu umírá každý devátý nosič virové hepatitidy B. Tento zhoubný nádor vzniká nejčastěji na podkladě jaterní cirhózy. Dalšími rizikovými faktory jsou jedy, z nichž je velmi významný aflatoxin – jed produkovaný plísní rodu Aspergillus. Cirhóza přitom znamená přestavbu jaterní architektury na uzlovité struktury s velkým množstvím vaziva. Na jejím vzniku se podílí mnoho podnětů, mezi ty nejčastější patří:
- alkohol,
- chronická hepatitida B nebo C,
- dlouhodobá obstrukce žlučových cest,
- toxické poškození.
Hepatocelulární karcinom má celkem špatnou prognózu. Při manifestaci prvních příznaků je bez terapie průměrná doba přežití 3 až 4 měsíce.
Střídmost nade vše
Vědci skutečně potvrdili následující:
- Vyšší výskyt karcinomu byl u pacientů s chronickou hepatitidou B, kteří pravidelně požívali alkohol, než u lidí, kteří při své nemoci nepili.
- Rizikovým byl příjem 80 g čistého alkoholu denně po dobu 5 let – to je pro představu 5 "panáků" vodky nebo 4 "velká" piva.
Pokud si příležitostně nějakou tu sklenku dopřejete, nemusíte se obávat okamžitého poškození jater. Na druhou stranu při dlouhodobém požívání alkoholu hrozí velmi vysoké riziko rozvoje cirhózy a následně i karcinomu. Stále tak platí oblíbené přísloví, že prevence je nejlepší v boji proti mnoha chorobám, dvojnásobně pak u nádoru jater.
(holi)
Zdroj: www.hivandhepatitis.com