Deset potravin pro zdravé oči
Hlídejte si složeního svého jídelníčku a pomůžete tělu dobře fungovat. Přinášíme vám deset zdravých potravin, které mají příznivý vliv na zrak.
- Ryby z chladných moří – ze studené mořské vody pochází například sardinky, treska, makrela nebo tuňák. Tyto ryby jsou bohatým zdrojem mastné kyseliny označované zkratkou DHA, která podporuje správnou stavbu buněčných membrán. Její konzumace se doporučuje zvláště při suchých očích, věkem podmíněné makulární degeneraci nebo pro zachování dobrého zraku.
- Ovoce a zelenina – mají vysoký obsah vitamínů A, C a E. Například mrkev má vysoký obsah karotenů, ze kterých v našem těle vzniká vitamín A. Dostatek tohoto vitamínu nás chrání před šeroslepostí.
- Špenát, kapusta a další listová zelenina – tyto rostliny obsahují kromě prospěšné látky lutein a zeaxantin. Ty chrání sítnici oka před poškozením způsobovaným například ultrafialovým zářením.
- Vejce – také vaječný žloutek je bohatý na lutein. Vejce dále obsahují lecitin, cystein a další aminokyseliny a také sloučeniny s obsahem síry. Ty pomáhají chránit oči před vznikem šedého zákalu.
- Česnek, cibule a kapary – také tyto rostliny jsou bohaté na síru. Ta je mimo jiné nutná pro tvorbu glutationu, důležitého antioxidantu prospěšného nejen očím, ale celému tělu.
- Sója – oblíbená potravina vegetariánů obsahuje mastné kyseliny, fytoestrogeny, vitamín E a přirozené protizánětlivé látky.
- Borůvky a hroznové víno – tohle ovoce obsahuje antokyaniny, které také zlepšují vidění za šera a v noci.
- Víno – blahodárný nápoj se často zmiňuje pro své příznivé účinky na srdce a oběhový systém. Kromě toho pomáhá také chránit náš zrak, pravděpodobně rovněž díky lepší cirkulaci krve v očních tkáních. Důležité je ale poznamenat, že umírněnost je v tomto případě obzvláště na místě.
- Ořechy a semena – tyto zárodky budoucích rostlin obsahují to nejlepší v koncentrované formě. Některé z nich, například lněná semínka, obsahují prospěšné omega-3 mastné kyseliny.
- Olivový olej – nejen svým očím, ale celému tělu prospějeme, pokud občas máslo a další tuky nahradíme kvalitním olivovým olejem.
(vek)
Zdroj: www.bewell.com