Čtyři nejčastější škodliviny v naší potravě
Dáváte při nákupu do košíku vše, co se vám líbí nebo chutná a nedíváte se na složení? Děláte velkou chybu. Jen od pohledu kvalitní produkty vždy nepoznáte. Připomeneme, na co si dávat pozor především a co se nejčastěji označuje jako tzv. „škodlivá aditiva“.
1. Umělá barviva
Proč se vlastně potraviny barví? Je nutné dělat to u kvalitních jogurtů, pečiva s pravými vejci nebo marmelády ze skutečného ovoce? Ne. Barvené jsou hlavně produkty, které neobsahují to, co by měly. Když už tedy výrobci chtějí, aby se nám jejich výrobky vizuálně líbily, měli by alespoň používat přírodní barviva. Ta mají často dokonce prospěšné účinky, např. šťáva z červené řepy nebo aronie (černého jeřábu). To se ale neděje moc často, neboť je to dražší, i když jen o několik haléřů. Dávejte proto přednost značkám, které nešetří a používají kvalitní přírodní suroviny. A která barviva konkrétně vyvolávají pochybnosti ohledně bezpečnosti? Jsou to například:
- E 133 – brilantní modř FCF,
- E 132 – indigotin,
- E 143 – fast green FCF,
- E 129 – červeň allura AC,
- E 127 – erythrosin,
- E 102 – tartrazin,
- E 110 – žluť SY.
Celou škálu těchto složek běžně obsahují „roksová“ lízátka a bonbóny. Proto pokud chcete dětem dopřát nějaké mlsání, dejte jim spíše prověřené výrobky kvalitních značek. I u nich si však přečtěte etiketu, drahý neznamená automaticky nejlepší.
2. Aspartam
Jde o umělé sladidlo užívané například k výrobě nealkoholických nápojů, cukrovinek, nakládané zeleniny a vitamínových doplňků. Výsledky jeho zkoumání jsou kontroverzní, ale faktem je, že bývá zbytečné ho konzumovat. Mnozí z nás stejně považují chuť aspartamu za ne zcela příjemnou a dávají přednost cukru nebo si dotyčný produkt raději odpustí.
3. Glutamát sodný
Glutamát sodný (E 621) je v posledních letech přímo démonizován. Přitom je v mnoha potravinách přítomen přirozeně. Jeho jediným problémem je, že některým lidem způsobuje nevolnost, pravděpodobně na podkladě alergie. Ta je ale poměrně vzácná. Není tedy třeba se mu doslova vyhýbat, pokud touto přecitlivělostí netrpíte. Selský rozum ale jasně napovídá: je nutné při použití kvalitních surovin dodávat zvýrazňovač chuti? Odpověď je nasnadě.
4. Benzoan sodný
Jedná se o konzervant, který se běžně vyskytuje v nejrůznějších potravinách. Je podezříván z toho, že stejně jako některá syntetická barviva zhoršuje hyperaktivitu dětí. Navíc reaguje s vitamínem C za vzniku benzenu, což je karcinogenní látka – může tedy mít podíl na vzniku rakoviny žaludku. Na etiketách najdete benzoan sodný pod označením E 211.
Všeho s mírou
O „éčkách“ se diskutuje stále. Někteří lidé je považují za ztělesněné zlo, ale tak tomu není. Výzkumy, které jim přisuzují velký dopad na naše zdraví, jsou kontroverzní a často silně emocionálně zabarvené. Berme proto jejich přítomnost v potravinách s rozumem. Chcete-li však vliv chemických látek na své zdraví co nejvíce minimalizovat, stačí zmenšit množství průmyslově vyráběných potravin ve stravě. Přírodní produkty jsou v tomto ohledu nejvýhodnější.
Zdroj: http://www.webmd.com