Bezinky, jeřabiny a šípky se vyplatí mít po ruce
Pestrobarevné, výborné, a hlavně zdravé plody podzimu jsou všude kolem nás. Jak využít jejich léčivý potenciál a zároveň si pochutnat?
Bezinky nejen na bolest
Bobule bezu černého jsou bohaté na antioxidanty, vitaminy B a C. Podporují imunitní systém a mírní zánět. Právě pro tyto vlastnosti se bezinky využívají při léčbě chřipky a příznaků, které ji provázejí. Řada lidí také konzumuje bezinky kvůli zmírňování neuralgií (nervových bolestí) a léčbě chronického únavového syndromu. Obsahují také draslík, který potřebujeme například pro správnou funkci cév. Bezinkám je také často připisován pozitivní efekt na hladiny krevních tuků. Nesmí se ale jíst syrové!
Bezinkový sirup
Na 500 ml sirupu budete potřebovat:
- 1 šálek čerstvých nebo ¾ šálku sušených bezinek,
- 3 šálky vody,
- 2 lžíce čerstvě nasekaného zázvoru,
- 1 lžičku skořice,
- 1 lžičku hřebíčku,
- 16 lžic medu.
Postup:
- Bezinky, vodu, zázvor, skořici a hřebíček dejte do hrnce a přiveďte k varu. Na mírném ohni vařte 45–60 minut.
- Poté obsah hrnce přeceďte přes jemné síto.
- Přidejte med a důkladně promíchejte.
- Nalejte sirup do uzavíratelných nádob.
V lednici sirup vydrží 2–3 týdny. Pro delší trvanlivost ho lze zavařit.
Jeřabiny proti rakovině
Tyto malé červené bobulky obsahují až překvapivě velké množství různých zdraví prospěšných látek. Mezi nimi například vitamin C nebo vlákninu. Jsou ceněné pro svůj vysoký obsah antioxidantů, které pomáhají předcházet například srdečním nebo nádorovým onemocněním. Jeřabiny posilují imunitu, působí antibakteriálně, podporují trávení i zdraví dýchacího systému.
Jeřabinový džem
Na 5 sklenic džemu (po 250 ml) budete potřebovat:
- 1 kg jeřabin,
- 500 g želírovacího cukru (poměr 2 : 1),
- 1 citron (citronová kůra a vymačkaná šťáva),
- 150 ml vody.
Postup:
- Do hrnce dejte jeřabiny a 150 ml vody. Přibližně 20 minut povařte na mírném ohni.
- Přidejte cukr, citronovou šťávu a citronovou kůru. Vařte dalších 5 minut.
- Rozdělte džem do sklenic, pevně uzavřete a ochlaďte.
Šípky posílí zažívání
Čerstvé šípky obsahují velké množství vitaminu C. Výborně se tedy hodí k předcházení chřipky a nachlazení. Šípky se také využívají při žaludečních problémech a střevních onemocněních, chorobách žlučníku, ledvin a močových cest. Mohou také pomoci snižovat vysoký krevní tlak a normalizovat hladiny krevních tuků. Posilují obranyschopnost organismu a usnadňují hubnutí.
Šípkový čaj
Nejlepších účinků dosáhnete, použijete-li čerstvé šípky. Je samozřejmě možné použít i sušené. Šípky rozdrťte nebo rozmixujte a zalijte studenou vodou (přibližně 20 g šípků na 1 l vody). Nechte louhovat do druhého dne. Před podáváním čaj pozvolna zahřejte. Nakonec ho sceďte přes husté síto. Takto připravený čaj si zachová důležité vitaminy a zahřeje během chladných podzimních večerů.
(dos)
Zdroje:
http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-434-ELDERBERRY.aspx?activeIngredientId=434&activeIngredientName=ELDERBERRY&source=2
http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-839-Rosehip+ROSE+HIP.aspx?activeIngredientId=839&activeIngredientName=Rosehip+(ROSE+HIP)&source=2
https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/rowan-berries.html
https://eatsmarter.com/recipes/rowan-berry-jam-0#main-content
https://www.meghantelpner.com/blog/simple-spiced-elderberry-syrup/