Všechna éčka nejsou nebezpečná. Alergici by ale měli být přesto opatrní
Tzv. "E označení" zná z obalů potravin asi každý z nás. O jejich vlivu na zdraví člověka se vedou v odborných kruzích i mezi veřejností letité diskuze. U některých se negativní dopad pro člověka dokázat dá, u jiných nikoli.
Ať tak, či tak, alergici by si na ně měli obecně dávat pozor a ze svého jídelníčku je pro jistotu vyřadit zcela.
#IMG#
Barviva a jiné
Potravinová aditiva, jak se éčkům odborně říká, jsou povolené přísady, které mohou být přidávány do potravin vyráběných na území Evropské unie. V České republice jejich používání upravuje vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 304/2004 Sb.
Podle čísel za písmenem E se "éčka" dělí do několika základních skupin:
- E1xx – barviva,
- E2xx – konzervanty,
- E3xx – antioxidanty,
- E4xx – emulgátory a stabilizátory,
- E5xx – regulátory a plnidla,
- E6xx – vonné a chuťové látky,
- E9xx – sladila a balicí plyny.
Některá látka ale může spadat do více skupin, proto je toto rozdělení pouze orientační. Podle původu pak lze aditiva rozdělit na přírodní, syntetická a přírodně identická, což znamená, že éčko má stejné složení jako v přírodě, ale je vyrobeno uměle.
Alergie může vzniknout na cokoli
Éčka jsou velkým strašákem zejména těch, kdo dbají na správnou výživu nebo z nějakého důvodu musejí dávat pozor, co konzumují. Jde o různé skupiny onemocnění, včetně alergií. Neplatí ale, že by všechna éčka byla škodlivá. Je sice pravda, že některé konzervanty, jako třeba E210 (kyselina benzoová), mohou způsobovat rakovinu, jejich koncentrace v potravinách je ale natolik nízká, že žádné zásadní riziko konzumentům nehrozí. Navíc mezi éčka patří třeba i vitamíny, např. vitamín C (E300) nebo vitamín B2 (E101). Samozřejmě také záleží na konzumovaném množství. Pokud někdo běžně vypije tři litry kolových nápojů denně a nic jiného k pití si snad ani představit neumí, bude to mít asi jiný dopad na jeho zdraví než u jedince, který si dopřeje slazenou limonádu jednou za měsíc. Přesto platí, že i přes nízké množství éček obsažených v potravinách mohou některá z nich vyvolat u citlivých osob alergickou reakci.
Vyhněte se svým alergenům
Alergici by se tak měli vyhnout zejména potravinám obsahujícím většinu barviv, která mohou alergické reakce způsobovat. Záludná ovšem mohou být i éčka od E327 do E334, která regulují kyselost potravin a často vyvolávají alergickou kopřivku. Jedná se o většinu jak přírodních, tak i syntetických kyselin. Navíc lze říct, že alergická reakce může vzniknout prakticky na cokoli.
Alergici by si proto měli dát pozor zejména na přísady, na které jsou alergičtí již z minula, stejně jako na látky jejich alergenu podobné. Přehled všech éček lze najít na stránkách Státního zdravotního ústav.
(kam)
Zdroje:
allergies.about.com
www.allergy-clinic.co.uk
www.chovancik.cz