Velké dávky potravinových doplňků mohou ohrozit oči
Železo a vápník jsou běžnou součástí mnoha doplňků stravy užívaných „pro lepší zdraví“. Podle nových výzkumů však tyto prvky, pokud jejich příjem překročí určitou mez, mohou naše zdraví naopak poškodit. Velké dávky železa a vápníku podle vědců zvyšují riziko zeleného zákalu.
Všeho s mírou
Nedávno byly uveřejněny výsledky studie, v rámci které lékaři podrobně vyzpovídali téměř 4 tisíce lidí ve věku 40 let a více ohledně jejich zvyklostí užívat potravinové doplňky a také antacida (léky proti překyselení žaludku, které často obsahují vápník). Ze získaných údajů vyplynulo, že lidé užívající minimálně 800 mg vápníku denně nebo alespoň 18 mg železa denně mají vyšší riziko zeleného zákalu než lidé, kteří potravinové doplňky neužívají. Ještě více se pak riziko zeleného zákalu zvýšilo u těch, kdo užívali vysoké dávky vápníku i železa zároveň.
Na vině může být oxidační stres
Vápník i železo jsou samozřejmě pro organismus nezbytné, a pokud se přijímají ve správné míře, tak nijak neškodí – právě naopak. Lékaři zatím nevědí, jakým mechanismem mohou tyto dva prvky ovlivnit případný rozvoj zeleného zákalu. Někteří se však přiklánějí k myšlence, že vysoké koncentrace vápníku podporují patologické usazování tohoto prvku (tzv. kalcifikaci) uvnitř tkání oka, čímž dochází ke zvýšení nitroočního tlaku. Ví se také, že vápník i železo se podílejí na průběhu oxidačních reakcí a je to právě zvýšená oxidační aktivita buněk, která je patrně odpovědná za poškození optického nervu.
O slovo se hlásí hořčík
Někteří vědci se také domnívají, že vápník a železo nejsou jediné prvky, které mohou při rozvoji glaukomu hrát důležitou roli. U lidí ve středním a starším věku je poměrně častý nedostatek hořčíku a některé údaje naznačují, že zvýšený příjem hořčíku v potravinových doplňcích by mohl mít naopak pozitivní účinky a snižovat pravděpodobnost vzniku zeleného zákalu.
(vek)
Zdroj: www.allaboutvision.com