Upoutal vás na lůžko úraz? Správná výživa vám pomůže vrátit se zpět do kondice
Obvazy i bandáže, ledové obklady, klid na lůžku a rehabilitace – to všechno má své místo v léčbě a hojení úrazů. Stále v tomto výčtu však chybí důležité položka - správná výživa.

Obvazy i bandáže, ledové obklady, klid na lůžku a rehabilitace – to všechno má své místo v léčbě a hojení úrazů. Stále v tomto výčtu však chybí důležitá položka, která může do značné míry ovlivnit průběh a výsledek hojení: správná výživa.
Jak se správně stravovat po úraze?
Našemu tělu škodí nejenom zranění samotné, ale také snížená schopnost pohybu a dlouhodobý pobyt na lůžku. Kvalitní výživa urychlí hojení a zároveň zabrání škodám, které našemu tělu působí nedostatek pohybu.
- Dostatek energie – přestože se nepohybujete, spotřeba energie může být po úraze značná. U rozsáhlých poranění (například zlomenina stehenní kosti) vzrůstá bazální metabolismus a tím i klidová spotřeba energie až o 20 %.
- Dostatek bílkovin – tkáně poškozené úrazem je třeba obnovit a pro výstavbu nových tkání jsou zapotřebí především bílkoviny. Při větších úrazech je vhodné pokrýt zvýšenou potřebu bílkovin pomocí tekuté výživy s jejich vysokým obsahem – například přípravkem Nutridrink Protein.
- Doplňte železo – pokud při úrazu došlo ke krevní ztrátě, doplňte také železo, které je nutné pro tvorbu červených krvinek. Nedostatek železa vede k chudokrevnosti, únavě a snížené výkonnosti.
- Úloha vitamínu C – tvorba kolagenu, který je základem kůže, šlach, vaziva, chrupavky i kostí, není možná bez vitamínu C. Dostatečné množství tohoto vitamínu je pro hojení ran a tvorbu nových tkání nezbytné.
- Nezatěžujte svůj trávicí systém – přestože organismus potřebuje pro zotavení energii, bílkoviny a vitamíny, neměli bychom jej zatěžovat velkým množstvím těžké stravy. Proto je v době rekonvalescence velmi vhodné zařadit Nutridrinky, které obsahují velké množství nutričně cenných látek a přitom zbytečně nezatěžují náš trávicí systém.
(vek)