Až o třetinu méně záchvatů
Blahodárné účinky omega-3 mastných kyselin na zdraví srdce a cév, imunitního i nervového systému nejsou dnes již žádnou novinkou. Američtí vědci však přišli s převratným objevem – zkoumali totiž účinky těchto kyselin na průběh epilepsie. Ukázalo se, že pravidelné užívání nízké dávky omega-3 mastných kyselin ve formě rybího oleje snižuje dráždivost neuronů a omezuje tak výskyt epileptických záchvatů, a to dokonce o více než 30 %. Takový závěr potěší především ty nemocné, u kterých nebyla z nějakého důvodu doposud dostatečně účinná léčba klasickými léky proti epilepsii.
Prevence srdečního infarktu
Omezení četnosti záchvatů není jediným přínosem, který konzumace omega-3 mastných kyselin epileptikům nabízí. Další výhodou je prokázaný pozitivní vliv na krevní tlak, jehož normální hodnoty jsou zásadní pro zdraví srdce i cév. Jedinci trpící epilepsií jsou totiž oproti ostatním lidem ve větší míře ohrožení, co se vzniku srdečního infarktu týče. Proto je důsledná prevence tohoto onemocnění rozhodně namístě.
Kde hledat?
Omega-3 mastné kyseliny nalezneme zejména v mořských rybách, například v makrelách, lososovi, tuňákovi nebo sardinkách. Na trhu jsou v dnešní době k dispozici i rybí oleje, které je možné užívat jako zdravý doplněk stravy. V případě, že trpíte epilepsií, proberte vhodnost konzumace omega-3 mastných kyselin se svým neurologem. Možná vám je doporučí jako vítanou posilu k doposud užívaným lékům.
(veri)
Zdroj:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/282192.php