Trpíte chronickou hepatitidou C? Na alkohol rychle zapomeňte
Chronická virová hepatitida C a alkohol tvoří nejčastější příčiny vzniku chronických onemocnění jater ve Spojených státech amerických. Oba faktory jsou nicméně považovány za hlavní příčinu poškození jater napříč celým světem.
A oba představují i sociální a ekonomickou zátěž společnosti. Při souběžném výskytu totiž působí alkohol a virus hepatitidy synergicky; to znamená, že se sčítají jejich škodlivé účinky na jaterní tkáň.
Hepatitida C vzniká častěji u osob požívajících alkohol
U pacientů, kteří měli v minulosti problémy s nadužíváním alkoholu, se můžeme častěji setkat s virovou hepatitidou C. Důvod, proč tomu tak je, není úplně jasný. Roli ale může hrát vysoce rizikové chování osob požívajících alkohol. Mezi toto rizikové chování patří například intravenózní aplikace drog.
Zvýšené riziko vzniku cirhózy
Pacienti s již rozvinutou chronickou hepatitidou C, kteří konzumují alkohol, jsou často ve vyšším riziku rozvoje cirhózy jater. Není sice zřejmé, jaké množství alkoholu postačí ke zvýšení tohoto rizika, je však možné, že už velmi malé množství alkoholu vyvolává fibrotické změny jaterní tkáně. Rozsáhlé fibrózy posléze vedou k cirhóze. Lékaři by proto měli svým pacientům s hepatitidou C doporučovat, aby se zcela vyhnuli konzumaci všech alkoholických nápojů.
Další důvody, proč se při žloutence typu C vyhnout alkoholu:
- Lidé, kteří trpí chronickou hepatitidou C a současně užívají alkohol, jsou ve vyšším riziku úmrtí než pacienti s hepatitidou C, kteří se alkoholu vyhýbají.
- Uživatelé alkoholu jsou také častěji postiženi rozvojem hepatocelulárního karcinomu (HCC). HCC je typ rakoviny jater, který je nejčastější komplikací chronické hepatitidy, zvláště pak hepatitidy způsobené viry hepatitidy B a C. Ničivé účinky viru a alkoholu se sčítají a úměrně tomu narůstá nebezpečí vzniku rakoviny.
(tek)