Trápí vás akné? Zapomeňte na čokoládu
Akné je nejrozšířenějším chronickým onemocněním kůže. Během života postihuje v různé podobě 85 až 100 procent z nás. Typicky se projevuje v průběhu puberty, kdy je také nejčastějším zdrojem komplexů. Akné ovlivňuje kvalitu života, dotýká se sociálních vazeb a může být i příčinou úzkosti a depresí.
Akné je nejrozšířenějším chronickým onemocněním kůže. Během života postihuje v různé podobě 85 až 100 procent z nás. Typicky se projevuje v průběhu puberty, kdy je také nejčastějším zdrojem komplexů. Akné ovlivňuje kvalitu života, dotýká se sociálních vazeb a může být i příčinou úzkosti a depresí. Její léčba proto hraje velkou úlohu nejen zdravotní.
O akné koluje celá řada mýtů a pověstí. K těm často vyvracovaným patří tvrzení, že čokoláda a sladká a mastná jídla zhoršují projevy akné. Jak se však ukazuje, pravda může být o něco složitější.
Víte, co jíte?
Dopady diety na projevy akné se zabývala nová studie publikovaná v březnovém vydání Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Vědci při ní znovu prošli výsledky studií vedených na toto téma od roku 1960 až do současnosti. Podrobnou analýzou zjistili, že určitý vztah mezi složením stravy a akné přece jen existuje.
Samotná dieta akné nezpůsobuje, její složení však může kožní projevy významně ovlivnit. Jako hlavní pochutiny s nepříznivým dopadem na průběh a podobu akné byly označeny potraviny s vysokým glykemickým indexem a mléčné výrobky.
Co jsou potraviny s vysokým glykemický indexem
Glykemický index vyjadřuje schopnost konkrétní potraviny ovlivňovat hladinu krevního cukru (glykémii). Čím vyšší hodnota, tím vyšší glykémii potravina způsobí.
K těmto potravinám patří:
- glukóza, med, pivo,
- čokoládové tyčinky,
- bílé rohlíky, bagety, hamburgery, pizza, koblihy,
- chipsy, popcorn, pšeničná mouka,
- hranolky, vařené loupané brambory.
Dietou proti akné
Závěry studie vyvracejí převládající názor, že strava nemá přímý vliv na průběh akné. Vědci doporučují budoucí užší spolupráci kožních lékařů s výživovými specialisty. Nový přístup by měl přinést i podrobnější výzkum této problematiky a objasnit mechanismy, které za podobu a vývoj kožních projevů akné odpovídají.
Otázkou zůstává i optimální zastoupení potravin s vysokým obsahem cukrů a mléčných produktů v dietě při akné. Při řešení akné by tak v budoucnu mohla pomoci i nutriční léčba.
(raf)