#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Lahodně nezdravé stravování – odoláte?

MUDr. Tereza Kopecká, Ph.D. Deník diabetika 20.11.2015

Jídla, která obsahují spoustu tuku a cukru, mají jedno společné – skvělou chuť. Proto nás stále lákají, i když víme, že nás mohou doslova zabít. Zvláště osoby s cukrovkou by měly najít vůli a odvahu pustit se se škodlivým stravováním do boje.

burger_jidlo
burger_jidlo

Pokud máte diabetes, je nesmírně důležité vyhýbat se cukrům a tukům, které se ve velkém množství vyskytují v nezdravém jídle. Hlavním důvodem je nastavení správné hmotnosti, což zase pomůže udržet hladinu krevního cukru v normálních mezích. Americká diabetická asociace doporučuje omezit tučné a sladké, protože jde často o náhražku výživných jídel, bohatých na cenné látky. Dalším důvodem je, že pokud máte diabetes, pak máte i zvýšené riziko akutního infarktu myokardu a cévní příhody mozkové. Toto nebezpečí je nesprávnou stravou ještě významně navyšováno.

Jsou všude!  

Změnit stravovací návyky je daleko obtížnější než zbavit se jiných neřestí. K životu nepotřebujete ani alkohol, ani kouření, ale jídlo ano. A i když se skutečně vyhýbáte všemu, co zjevně obsahuje velké množství tuků a cukrů, obojí na vás číhá i v potravinách, do kterých byste to nikdy neřekli. Oplatky, sušenky, muffiny, croissanty a smetana do kávy mohou obsahovat velké množství jednoduchých cukrů i nebezpečných tuků. Se „sladkým zabijákem“ se pak potkáte i v ochucených jogurtech a omáčkách, jako jsou salátové dresinky, majonéza a kečup.

Rychle, a přesto zdravě

Pokud rádi jíte v restauracích, vyhýbejte se těm, které servírují menu fastfoodového typu. Když není na výběr, zde jsou tipy, jak si v rychlém občerstvení vybrat co nejlépe:

  • Nenechte se zlákat k objednání extravelké porce jen proto, že je to levné. Ušetříte peníze, ale poškodíte své zdraví.
  • Vyhýbejte se smaženému jídlu, volte raději grilované nebo vařené. Vybírejte si libové maso.
  • Dochuťte pokrm spíše hořčicí než majonézou.
  • Snídejte nesladké pečivo.
  • Snažte se jíst salát bez dresinků, zpestřete ho třeba cibulí nebo papričkami.
  • Pozor na omáčky v čínských restauracích – mohou obsahovat větší množství cukru.

Naučte se číst složení

Mnoho diabetiků zjišťuje, že nejjednodušší způsob, jak omezit příjem škodlivých tuků, je stát se informovaným konzumentem. To znamená porozumět složení potravinářských výrobků. Umožní vám to rozeznat produkty, ve kterých jsou obsaženy škodlivé tuky a cukry. Prvním krokem může být, že budete na obalech hledat přítomnost palmového tuku. Ten výrobci rádi používají, protože je levný, ale bohužel poškozuje cévy. Je-li to možné, je lépe takové výrobky nahradit nebo nekupovat.

(pez)

Zdroj: http://www.healthline.com

Doporučujeme

Čtěte více

Kýla potkává půl milionu Čechů, jediným trvalým řešením je operace

Jediným trvalým řešením kýly je operace. Jde o nejčastěji operované onemocnění...

Kýla v těhotenství – jaké hrozí komplikace?

Kýla se během gravidity objevuje tehdy, když se část velké předstěry nebo střeva...

Kyselina acetylsalicylová dokáže pomoci i srdci

Aspirin, acylpyrin, nebo nejpřesněji kyselina acetylsalicylová, jsou známy především...

Kyselina acetylsalicylová může pomoci v boji proti osteoporóze

Kyselina acetylsalicylová má příznivé výsledky při léčbě osteoporózy. To je...

Kyselina acetylsalicylová: lék, nebo alergen?

Aspirin, Acylpyrin, Anopyrin, Godasal a další a další, to vše jsou léky obsahující...

Kyselina lipoová mírní bolest a léčí poškozené nervy

Kyselina lipoová je antioxidant, který se nachází v mnoha potravinách. Tuto...

Kyselina α-lipoová – balzám na bolavá záda

Potíže se zády představují jeden z mála zdravotních problémů, se kterým se dřív...

Kyselina α-lipoová – nenápadná molekula s řadou funkcí

Kyselina α-lipoová (jinak též kyselina thioktová, často označovaná pouze zkratkou...

Laboratorní vyšetření klíštěte: má smysl?

Pokud máte rádi ve všem jasno hned a zároveň vás děsí všechny choroby, které...

Lační po krvi a ohrožují zdraví. Sezóna klíšťat a komárů začíná!

Na jaře a v létě roste riziko kousnutí nebo štípnutí různým hmyzem. Nejvíce...

Láká vás sexuální turistika? Pozor na nechtěný „dárek“ s následky na celý život

<p>Asi pětina cestovatelů přiznává, že během svého cestování zažila příležitostný...

Laparoskopie

Laparoskopie je miniinvazivní vyšetřovací metoda, při níž se kamerou se speciální...

Laparoskopie odhaluje příčiny neplodnosti

Laparoskopie je jedna z vyšetřovacích a zároveň léčebných metod. Používá se...

Laronův syndrom: když děti nerostou tak, jak mají

V roce 1999 popsali vědci poprvé tři případy dětí, jež vypadaly, jako by trpěly...

Larvičky dokážou ránu vyléčit mnohdy rychleji než lékař

<p>Někdy se rány, jako například proleženiny, bércové vředy a defekty u syndromu...

Larvy vs. gel – Co si poradí s bércovými vředy lépe?

Tahle dlouhodobá obtíž trápí mnoho pacientů. Bércové vředy se navíc léčí těžce...

Laryngitida - zánět hrtanu, který může vést ke ztrátě hlasu

Laryngitida je zánět horního úseku dýchacích cest - hrtanu. Postihuje hlasivky...

Laryngofaryngeální reflux – onemocnění časté, a přece neznámé

Trochu krkolomný termín laryngofaryngeální reflux popisuje situaci, kdy kyselý...

Laryngoskopie

Laryngoskopie je vyšetření užívané k&nbsp;nahlédnutí dovnitř Vašeho hrtanu....

Laser aneb Nekrvavá chirurgie očí

Existují tři možnosti, jak glaukom léčit: medikamentózní (léky ve formě kapek...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#