#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Kyselina α-lipoová – nenápadná molekula s řadou funkcí

Ing. Eva Benešová, Ph.D. 3.10.2024

Kyselina α-lipoová (jinak též kyselina thioktová, často označovaná pouze zkratkou ALA) je malá molekula s obrovským významem pro lidský organismus, která se nachází téměř ve všech buňkách těla, a to včetně mozku. Je úzce spjata s energetickým metabolismem buněk a zároveň se vyznačuje schopností ovlivňovat celou řadu důležitých biochemických procesů.

žena, úsměv
Kyselina α-lipoová má řadu funkcí. Foto: Shutterstock

Role kyseliny α-lipoové v organismu

Nejznámějším místem účinku kyseliny α-lipoové jsou mitochondrie, buněčné elektrárny, v nichž dochází k přeměně živin na energii. Centrální molekulou energetického metabolismu v lidském těle je adenosintrifosfát (ATP), z něhož může být energie uvolněna a využita v dalších metabolických procesech.

Význam a schopnosti α-lipoové sahají však ještě mnohem dále. Tato sloučenina je zároveň silným antioxidantem, tedy látkou, jejímž úkolem je ochrana biologicky důležitých molekul (proteinů, DNA či lipidů) před negativními účinky reaktivních forem kyslíku, které vznikají během metabolických procesů. Zároveň je schopna regenerovat další pro tělo významné antioxidanty, jako jsou například vitaminy C a E a glutathion a ovlivňovat další procesy spojené s ochranou před oxidačním stresem. 

Velmi často je také diskutován příznivý vliv ALA na metabolismus sacharidů a lipidů. Je známo, že tato molekula dokáže zesilovat účinky inzulinu, hormonu zodpovědného za přestup glukózy z krevního řečiště do buněk. Odborné studie zabývající se touto problematikou potvrdily pozitivní vliv kyseliny ALA při prevenci rozvoje metabolického syndromu a stejně tak byl potvrzen pozitivní vliv podávání kyseliny ALA na udržování optimální tělesné hmotnosti.

Mohlo by se zdát, že tolik důležitých funkcí je pro jednu nenápadnou molekulu až příliš. Přesto se stále objevují nové studie potvrzující důležitost ALA pro další biochemické procesy našeho organismu. Za všechny je možné zmínit schopnost ALA chelatovat těžké kovy a bránit tak jejich nepříznivému účinku na organismus (významná je v této souvislosti zvláště ochrana jaterních buněk před poškozením těmito kovy), prokázány byly i její účinky analgetické a neméně často je zmiňována její role v programované buněčné smrti neboli mechanismu, který v těle zajišťuje odstraňování starých a poškozených buněk. Z výše jmenovaných skutečností je patrné, že ALA je nezbytná pro ochranu, detoxikaci a správné fungování životně důležitých orgánů a systémů lidského organismu, včetně nervové a oběhové soustavy a imunitního systému.

Využití kyseliny α-lipoové v léčbě

Nejčastěji je ALA využívána jako podpůrný prostředek při léčbě diabetické neuropatie, tedy postižení nervů, které je velmi častou komplikací objevující se u pacientů s cukrovkou prvního i druhého typu. Mezi klasické projevy diabetické neuropatie patří křeče, bolesti či snížená citlivost dolních končetin, může však docházet i k srdečním či cévním obtížím. Zároveň odborná literatura hovoří i o možnosti využití ALA v léčbě některých dalších neuropatií spojených s jinými typy onemocnění než s diabetem.

Vzhledem ke skutečnosti, že ALA dokáže snížit množství aktivních prozánětlivých sloučenin v organismu, bylo by teoreticky možné využít ji i při léčbě chorob, které jsou zvýšeným množstvím těchto sloučenin charakteristické, jako je například Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba či roztroušená skleróza. 

Do budoucna se mluví i o možné aplikaci ALA při léčbě dalších onemocnění, včetně onemocnění jater, obezity či kardiovaskulárních chorob.   

Zdroje kyseliny α-lipoové

Kyselina α-lipoová může být v organismu syntetizována přímo v mitochondrii nebo může být přijímána z vnějších zdrojů, neboť je obsažena například v červeném mase, špenátu, brokolici, mrkvi či červené řepě. Vzhledem k tomu, že v přirozené stravě je její koncentrace velmi nízká, je pro léčebné účely nezbytné její podání ve formě léku či potravinového doplňku. Nabízí se samozřejmě otázka, zda je stejně účinné podávání i jiných antioxidantů, například glutathionu. Pravda je, že je možné na světovém trhu nalézt i přípravky, které glutathion obsahují, o jejich účinnosti při podávání přes trávicí trakt se však stále vedou diskuse. Využití ALA jako antioxidantu s sebou mimo to nese ještě jednu zásadní výhodu: Jedná se o molekulu rozpustnou jak ve vodě, tak v tucích, a tedy její působení není omezené (jako u většiny ostatních antioxidantů) pouze na jedno z těchto prostředí. V současné době jsou přípravky obsahující ALA dostupné ve formě tabletek pro orální užití nebo ve formě intravenózní injekce. Na trhu jsou k dostání dokonce i přípravky, které je možné zakoupit bez předpisu (pro podporu nervové soustavy, metabolismu a imunity).

(eub)

Zdroje:

  1. Nguyen, Pellegrini M. V., Gupta V. Alpha-lipoic acid. StatPearls, January 26, 2024, Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK564301
  2. Pharma Siusse laboratory. Aneurox® pro vaše nervy. SyNatur, 2024. Dostupné z: https://www.pharmasuisse.cz/produkt/aneurox
  3. Hampl F, Rádl S, Paleček J. 3. vyd., Praha: VŠCHT, 2015.
  4. Dubnová M. Antioxidanty v potravinách a možnosti aplikace antioxidantů ve výživě [bakalářská práce]. České Budějovice: Pedagogická fakulta JU, 2011.
  5. Firemní sdělení. Dialevel – doplněk stravy u pacientů s diabetem mellitem 2. typu. Med Praxi. 2013; 10(8–9): 306–307.
  6. Nosková P. Kyselina alfa-lipoová a její místo v léčbě neuropatické bolesti. Neurol Praxi. 2020, 21(1): 50–52, doi: 10.36290/neu.2020.026.
  7. Minár M. Význam kyseliny alfa-lipoovej v liečbe bolestivých neurologických ochorení. Eduprofipharm, nedatováno. Dostupné z: https://www.eduprofipharm.sk/userfiles/stranky_z_PHarMa_tribune_1_2020_20200327_184732_8349333028774.pdf
  8. Kvapil M. Diabetická neuropatie. Diabetologická a endokrinologická ambulance, Praha 4, nedatovaáno. Dostupné z: https://www.diabetologiepraha4.cz/o-diabetu/diabeticka-neuropatie.html
  9. Bobe G., Michels A. J., Zhang W-J. et al. Randomized controlled trial of long-term (R)-α-lipoic acid supplementation promotes weight loss in overweight or obese adults without altering baseline elevated plasma triglyceride concentrations. J Nutr. 2020; 150(9): 2336–2345, doi: 10.1093/jn/nxaa203.
  10. Allen J., Bradley R. D. Effects of oral glutathione supplementation on systemic oxidative stress biomarkers in human volunteers. J Altern Complement Med. 2011; 17(9): 827–833, PMCID: PMC3162377.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#