#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Sex na levačku: Pomůže terapie či lékař? A jak o tom mluvit?

Mgr. Michaela Štěpánová 26.8.2024

Je normální, že občas zažijeme potíže v rámci sexuálních dysfunkcí. Stává se to při nemoci, nahromadění stresu, nedostatku odpočinku, potížích ve vztahu nebo nespokojenosti v životě. Pokud dysfunkce za nějaký čas odezní, je vše v pořádku. Problém nastává, pokud potíže přetrvávají dlouhou dobu opakovaně a ovlivňují kvalitu našeho života i našich vztahů. Jak je řešit a na kterého odborníka se obrátit?

Sexuální dysfunkce mohou odrážet problémy mezi partnery. Vliv však mohou mít i užívané léky.
Sexuální dysfunkce mohou odrážet problémy mezi partnery. Vliv však mohou mít i užívané léky.

Nestíháte? Přečtěte si nejdůležitější body článku:

  • Je normální zažít dysfunkci, neměla by však dlouhodobě narušovat naše prožívání a vztahy.
  • Řada potíží souvisí se stresem a nevhodným životním stylem (kouření, alkohol...). Poruchy erekce mohou souviset s užíváním léků.
  • Léčba často zahrnuje psychoterapii, která pomáhá se sebedůvěrou a zvládáním různých životních situací.
  • Pokud téma chceme s partnerem otevřít, je důležité správné načasování, přiznat případný stud a mluvit i o pozitivních věcech.

---

Každý z nás se někdy v životě setká se sexuální dysfunkcí. Neměla by však dlouhodobě omezovat náš život a naše vztahy. Co když se to děje? V prvé řadě je dobré rozlišit, zda jde o čistě fyzický problém nebo bychom měli zabývat psychikou. Ta totiž hraje u sexuálních dysfunkcí klíčovou roli. Účinná farmakoterapie má své místo, v problematice sexuálních dysfunkcí však často pomůže psychoterapie. 

Když tělo a duše nespolupracuje

Při sexuálních dysfunkcích je vhodné obrátit se nejprve na praktického lékaře, popř. u žen gynekologa, u mužů urologa. Následně je vhodná spolupráce se sexuologem, který se mimo jiné specializuje právě na sexuální dysfunkce a sexoterapii. Často se doporučují psychoterapie – pomáhá nám porozumět příčinám sexuálních dysfunkcí, zvládání života s nimi a fungování v partnerském životě.

Jak poznat psychický a fyzický problém u sexu?

Pokud je člověk dlouhodobě ve stresu, má partnerské potíže, nedostatečné sebevědomí, deprese či jiné potíže, tyto psychické potíže mohou vyvolat sexuální dysfunkce. Co když všechno klape? Pak je vhodné pátrat po fyziologické příčině. Problémy mohou být hormonální, neurologické či cévní, případně za nimi může být užívání některých léků. Mimo psychické a fyzické vlivy je důležitý i životní styl – vliv může mít kouření, alkohol, návykové látky, strava, dostatek spánku a pohybu.

Sexuální dysfunkce se vyskytují u mužů i žen a podle určené příčiny se následně léčí, stejně jako dysfunkce jiných částí těla.

Sexuální dysfunkce u mužů a žen

⚥ Poruchy vzrušení

Do této kategorie patří například poruchy lubrikace, které se často dějí při menopauze. Může pomoct lokální estrogenní léčba, vhodné jsou také lokální přípravky na podporu lubrikace. U mladých žen poruchu ovlivňuje spíše psychika než fyzické tělo. Často stačí přechodně používat dostatečné množství lubrikačního gelu. Tím snížíme obavu ze slabého zvlhčení, lépe se uvolníme a schopnost spontánní lubrikace se upraví.

Dále sem můžeme zařadit i nízké libido, které je často zdroj dlouhodobých potížích v partnerském soužití. Řeší se psychoterapií individuálně či párově. U mužů se vyskytuje méně a bývá spojená s depresemi či jinými psychickými příčinami, kde je zapotřebí psychofarmaka.

♀️Poruchy erekce

Erekci ovlivňuje řada faktorů – nervový a cévní systém, hormony, psychika (nedostatek sebedůvěry, stres, partnerské potíže). Často je však na vině právě psychika, která ovlivňuje další faktory nezbytné pro dosažení erekce. V rámci řešení potíží se dá kombinovat více přístupů. Funguje spolupráce s psychologem, užívání léků či hormonů, penilní protéza či různé pomůcky na podporu erekce. Důležité je vyloučit jiné onemocnění. Erekci ve velké míře ovlivňuje životní styl, tedy spánek, strava, kouření, alkohol a také tělesná hmotnost.

♀️Syndrom polycystických vaječníků (PCOS)

PCOS je endokrinní porucha, která postihuje ženy reprodukčního věku. Projevuje se menstruačními poruchami, potížemi s ochlupením, pletí, poruchami plodnosti, výkyvy nálad. Může se vyskytovat obezita, cukrovka a další onemocnění s tím spojené.

Léčba PCOS zahrnuje změny životního stylu, tedy zdravou stravu a pravidelnou fyzickou aktivita, která může pomoct normalizovat hladiny hormonů. V některých případech se předepisují hormonální léky k regulaci menstruace a snížení hladiny androgenů. Ženám, které s PCOS chtějí otěhotnět, se doporučují léky na podporu ovulace, asistovaná reprodukce nebo ovariální drilling (laparoskopický zákrok). Neexistuje však léčba, která by vyléčila tuto hormonální poruchu úplně, dokáže však zmírnit příznaky.

Příběh: Je mi 24 let a zhruba od 16 let jsem brala hormonální antikoncepci kvůli bolestivé menstruaci. Po vysazení jsem asi 3 měsíce neměla menstruaci. Když jsem měla stresové období, MS nepřicházela třeba 220 dní, 99 dní, 85 dní... Doktorka mi zjistila PCOS syndrom. Moje vaječníky se zbláznily a pomalu mi začalo odcházet i libido. Hodně se do sexu nutím. Orgasmus s mužem jsem zažila asi 4x za život. Teď se snažíme o dítě a nejde nám to, máme řízený sex podle ovulace. Zkoušíme sexuální hračky, které občas pomáhají, dále doplňky stravy jako maca, úpravu životního stylu a hlavně komunikovat s partnerem. Hormonální léčba u mě nebyla efektivní a příznaky se naopak zhoršily.

♀️Endometrióza

Projevuje se bolestivou menstruací, bolestmi podbřišku a bolestivostí při pohlavním styku. Jak vzniká? Endometrium je sliznice dutiny děložní a u žen, které postihuje tato nemoc, se buňky endometria se nacházejí např. i ve vejcovodech, na vaječnících či jinde v dutině břišní. Endometrium kdekoliv v těle reaguje na hladiny pohlavních hormonů a v době menstruace dochází v ložiscích endometriózy ke krvácení a rozvoji chronického zánětu. To může být jednou z hlavních příčin ženské neplodnosti. Farmokoterapeuticky se užívají analgetika, hormony, operativně se pak řeší laparoskopicky.

Příběh: Mám 28 let. Zjistila jsem teprve před měsícem, že mám endometriózu – a to až po 10 letech trápení opakovaných zánětů celého spodku, cyst, bolestí během sexu, krvácení po sexu, nepravidelné menstruace. Samozřejmě to ovlivňuje i náš vztah s manželem. Doteď jsem to řešila léky, ale nezabíralo nic. Pomohla mi až laparoskopie. I když nejsem stoprocentní, zlepšil se můj zdravotní stav a i postoj k sexu.

♀️Vaginismus

Vaginismus je v podstatě mimovolné křečovité sevření svalů pánevního dna, které obklopují pochvu – to znemožňuje penetraci. Potíže mohou nastat také u zavádění tamponu či vyšetření gynekologem. Příčina je většinou primárně psychologická, je třeba léčit prvně duši. Samozřejmě je potřeba vyloučit i organický původ. Důležitá je spolupráce partnerů i lékaře, budování důvěry a komunikace. Žena si postupně zvyká na doteky, zkouší pomůcky, sama a posléze s partnerem přichází, které prožitky lze mít i bez bolesti a odstraňuje blokády.

Příběh: Dohodli jsme se, že sex budeme mít až po svatbě. Tu noc jsem měla velký strach a očekávala podle historek ostatních, že to bude hrozně bolet. Cítila jsem hrozně stažená. Manžel se snažil, ale nešlo to, byl z toho ve stresu jako já. Bála jsem se jen bolesti, nemělo to nic společného s manželem. Téměř rok jsme se snažili, ale nešlo to. Zkoušeli jsme aspoň jiné sexuální techniky, abychom se vzájemně uspokojili, toužili jsme po sobě. Na internetu jsem se dočetla, že se může jednat o vaginismus, který mi lékař potvrdil. Pořídila jsem si speciální plastové dilatátory různých velikostí a zrcadlo – je důležité vidět, jak tam dole reagujete. Dilatátory mi nepůsobily stres, navíc jsem sama ovlivňovala velikost. Postupně jsem do toho zapojila i manžela. Jakmile jsem se cítila bezpečně, zkusili jsme to s manželem a podařilo se. Bylo to jen o edukaci, zkušenostech a zvyku, že je něco uvnitř mě.

⚥ Dyspareunie

Dyspareunie označuje bolest při sexuálním styku, může nastávat občas nebo i u každého styku. Dyspareunii může způsobovat psychické trauma, stres, nepohoda ve vztahu s partnerem nebo i sama se sebou. Vyskytuje se i u mužů. Téměř vždy je přítomná nějaká lokální patologie – krátká uzdička, předkožka nejde přetáhnout přes žalud,  genitální herpes).

Pokud řešíme tento problém, je na místě se obrátit na sexuologa a psychologa. Léčba se odvíjí od příčiny. U povrchové bolesti pomáhají masti, užívání lubrikantu, delší předehra nebo partnerská terapie. U bolesti v pánvi se doporučují speciální sexuální polohy, kdy penis neproniká tak do hloubky. Pokud je příčina fyziologická, je potřeba vyléčit možnou infekci či odstranit případnou překážku (nádor, cysta). Pro úlevu se doporučují relaxační cvičení na uvolnění pánevních svalů.

⚥ Poruchy orgasmu

Ne každá žena je schopna prožívat orgasmus, stejně jako u mužů se může vyskytovat problém s vyvrcholením. Proto se dnes za patologický stav považuje anorgazmie tehdy, když dojde ke ztrátě orgazmické schopnosti v průběhu života, poruší se nervy genitálu nebo přináší problém v rámci prožívání a spokojenosti.

V mladším věku je porucha poměrně běžná u žen a souvisí spíše z nedostatečné masturbační i párové sexuální zkušenosti. Postupně se situace zlepšuje masturbací a zkoumáním vlastního těla, vyplatí se také užití sexuálních pomůcek. Terapeuticky je žena vedená k sebepřijetí, akceptaci vlastního genitálu a vlastní sexuální reaktivity. I u mužů léčba obnáší psychoterapii, dále sexoterapii a případně medikamentózní léčbu.

♀️Předčasná ejakulace

Kvůli předčasné ejakulaci trvá pohlavní styk příliš krátce, což často vede k nesouladu v partnerském vztahu. Příčin je mnoho – strach ze selhání, tlak na výkon, nedostatek komunikace a nereálné představy muže o sexu, špatné předchozí vztahy. V případě fyziologických faktorů se pak jedná především o urologické choroby nebo anatomický stav, např. krátká uzdička, hypersenzitivita žaludu nebo fimóza (nemoc penisu, při které nelze přetáhnout předkožku přes žalud). K léčbě se užívají léky nebo pomůcky: stop technika, stiskací technika, psychoterapeutická pomoc. Využít se dají různé znecitlivující krémy a prezervativy.

Příběh: Je mi 21 let. Měl jsem nějaké předchozí krátkodobé vztahy, ale v 18 jsem se opravdu zamiloval a záleželo mi na ní. Někde jsem tenkrát slyšel, že masturbace a sledování porna neprospívá zdraví, což jsem tedy vyzkoušel. A všechno mě nadměrně vzrušovalo – trvalo snad 10 vteřin, než jsem vyvrcholil, ani nemuselo dojít k penetraci. Přítelkyně byla už bezradná a naštvaná, já jsem měl pocit selhání a hledal výmluvy, jak se sexu vyhnout. Řekl jsem si, že to takhle nejde. Začal jsem opět masturbovat, zkoušet stop techniku, znecitlivující krémy, lépe ovládat své tělo a využíval jsem vizualizaci. Představoval jsem si, že to dokážu, jak jsem schopný. A dokázal jsem to.

Jak mluvit s partnerem o potížích

  • Zvolme správný čas, tedy když jsme uvolnění, ve stabilní náladě, nikam nespěcháme a jsme v pohodlí.
  • Sdělme předem, o čem a z jakého důvodu chcete mluvit, že to nebude nepříjemná konverzace. Přiznejme, že i my se cítíme nesví.
  • Mluvme v JÁ formě. Druhá strana se tak nebude cítit pod tlakem. (např. Cítil/a bych se lépe, pokud bysme mohli mluvit otevřeně o,.. Chci, abychom byli spokojení a otevření v našem vztahu, co se týče..)
  • Oceňme partnera, pokud se svěří. (např. „Děkuju, že ses o to se mnou podělil/a.“).
  • Mluvme i o tom, co se nám líbí a co oceňujeme, nikoliv jen o potížích.

Nebrat si nic osobně

Prvním krokem je vždy přijetí sám sebe, své sexuality a také potíží, se kterými se potýkáme. V každém vztahu je důležitá komunikace, vzájemně si být oporou, netajit si své touhy a potíže a také nebát se je komunikovat. Když partnerovi sdělíte, co vás trápí, neznamená to, že je to jeho chyba a jste nespokojení se společným životem. Stejně tak když se dozvíme trápení druhé strany, není potřeba stahovat konkrétní potíže na svoji osobu nebo celkové fungování vztahu.

Doporučujeme

Čtěte více

Senná rýma zabíjí sexuální život

Senná rýma není jen plný nos, kýchání a svědění očí. Dokáže pořádně zamávat...

Seno může být pro alergika nebezpečnější než kvetoucí tráva

Trávy patří v naší zemi k nejvýznamnějším letním pylovým alergenům. Patří do...

Seriál o rakovině ledvin: metastázy

Patříte k pacientům, kterým byla diagnostikována metastazující rakovina...

Serotonin zlepšuje náladu, ale pomáhá tělu i jinak

Serotoninu se často říká hormon štěstí. Ovšem kromě vlivu na naši náladu je...

Sestavte si správný jídelníček – napoví vám potravinová pyramida

Do zdravého životního stylu patří již z podstaty věci také strava. Jak se ale...

Setkání s nadměrným cholesterolem: oddalujte ho, jak nejdéle můžete

Prevence vysokého cholesterolu není nic složitého. Navíc je ověřeno, že je lepší...

Sex a hemofilie: Vše, co jste chtěli vědět, ale báli jste se zeptat

Je sex pro hemofilika bezpečný? Hrozí mu krvácení? Co si může partner dovolit...

Sex a intimita: Co se děje v našich tělech?

Pohlavní styk může být formou komunikace, kdy se partneři navzájem snaží vyvolat...

Sex a virová hepatitida C: opatrnost je na místě

Pro mnoho lidí je diagnóza hepatitidy typu C šokující. Vyvstane jistě spousta...

Sex může být příjemný i po porodu

Sexuální život může být u žen po porodu často narušený. Nejedná se jen o šestinedělí...

Sex po infarktu: vše, na co jste se chtěli zeptat

Prodělání infarktu významně změní pohled na mnoho dosud samozřejmých věcí v...

Sex po infarktu? Většinou není důvod k obavám

Řada lidí má po prodělaném infarktu strach, zda mohou i nadále vykonávat běžné...

Sex po internetu? Pozor na skryté pasti…

Internet jako samozřejmá součást dnešního života zahrnuje i projevy lidské sexuality....

Sex po léčbě rakoviny prostaty: otevřenost se vyplácí!

Léčba prostaty s sebou může přinést potíže, co se sexuálního života týká. Ty...

Sex po porodu I.

Porod dítěte znamená pro ženu velikou změnu ve všech oblastech života, sexuální...

Sex po porodu II.

Aby erotická stimulace mužem (hlazení, líbání...) byla vnímána vzrušivě, musí...

Sex při léčbě nádoru? Proč ne?

Vzájemné projevy lásky, blízkost milujícího partnera a vědomí, že při nás bude...

Sex při vaginálním zánětu – riziko pro vás i partnera

Poševní záněty jsou častý a obtěžující problém. Málokterá žena má při tomto...

Sex s nemocným srdcem? Jde to

Mnozí pacienti se na toto téma stále stydí se svým lékařem hovořit. Často raději...

Sex sám se sebou – masturbace

Ještě v minulém století se o masturbaci vůbec nehovořilo, respektive byla považována...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#