Jak člověk k vysokému cholesterolu přišel
Náš dnešní způsob stravování se vyvíjel stejně dlouho jako lidstvo samo. Skladba potravy se postupem času podstatně měnila a spolu s ní i zdravotní rizika.
#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet?
Přihlaste se zde
Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.
Přihlásit se přes FacebookZadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.
Chcete se přihlásit?
Přihlaste se zde
Nemáte účet?
Registrujte se
Náš dnešní způsob stravování se vyvíjel stejně dlouho jako lidstvo samo. Skladba potravy se postupem času podstatně měnila a spolu s ní i zdravotní rizika.
Náš dnešní způsob stravování se vyvíjel stejně dlouho jako lidstvo samo. Skladba potravy se postupem času podstatně měnila a spolu s ní i zdravotní rizika.
Jídelníček společných předků se nejspíše dost podobal tomu, kterým se živí dnešní šimpanzi.
Z toho všeho vyplývá, že s cholesterolem ani civilizačními chorobami nejspíše neměli naši předci sebemenší problém.
Přibližně před 2,5 milionu let začali pralidé jíst více zvířat. A právě v tomto období jejich postava obecně zesílila a zmohutněla a došlo k nárůstu velikosti a k rozvoji mozku. V potravě je totiž v té době kompletnější sestava aminokyselin a také polynenasycené mastné kyseliny s dlouhým řetězcem. Ale samozřejmě konzumovali stále i dostatek potravin rostlinného původu. Podle výzkumů byla jejich hladina cholesterolu téměř dvakrát nižší než dnešní normální hodnoty. O ateroskleróze a přidružených chorobách tedy nejspíše neměli ani potuchy.
S rozvojem zemědělství se začali více využívat obiloviny. Lidé se hodně zaměřili na jejich zpracování a využití. S tím ale došlo k ochuzení pestrosti stravy. Konzumace ovoce a zeleniny poklesla o více než 20 % oproti předchozím obdobím (s tím se samozřejmě snížilo i množství vitamínů, minerálů a látek obsažených v rostlinách). Rovněž došlo (s výjimkou pastýřů) k omezení příjmu masa a tím i k poklesu množství potřebných aminokyselin a polynenasycených mastných kyselin s dlouhým řetězcem. Přísun vlákniny ve stravě se v tomto období nejspíše podstatně neměnil. S rozvojem zemědělství se ale postupně objevují i dnešní „metly lidstva“, mezi které řadíme alkoholické nápoje, sůl a cukrová třtina. V tomto období tedy můžeme pozorovat změny ve výživě, které napomohly rozvoji dnešních civilizačních chorob.
S rozmachem mletí mouky došlo k poklesu množství vlákniny v potravě. Lisování za studena usnadnilo získávání rostlinných olejů, čímž se ale poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin obrátil více ve prospěch omega-6. Dobytek na porážku se začal vykrmovat, čímž se maso stalo neskutečně tučným a bohatým na nasycené tuky. Ty v těle mají význam například jako zásobárna energie, ale zvedají i hladiny LDL cholesterolu v krvi a snižují hladiny HDL. Spolu s ostatními rizikovými faktory dnešní doby tedy máme na civilizační choroby velice dobře zaděláno.
Vývoj našeho stravování přinesl aspekty dobré (vyšší délka dožití nebo rozvoj postavy a mozku), ale i ty špatné (civilizační choroby). My máme alespoň jednu výhodu – můžeme se z toho všeho poučit.
Zdroj:
EATON, S. Boyd a EATON, Stanley B. III. Evolution, Diet and Health. Dostupné z: http://cast.uark.edu/local/icaes/conferences/wburg/posters/sboydeaton/eaton.htm. Departments of Anthropology and Radiology, Emory University, Atlanta, Georgia USA.
Prevence vysokého cholesterolu není nic složitého. Navíc je ověřeno, že je lepší...
Vysoký cholesterol navenek nebolí, nesvědí, neškodí. Ovšem ve skrytu našeho...
Nesprávné stravování, nedostatek pohybu a obezita přispívají ke zvýšenému cholesterolu...
Zdrojem cholesterolu jsou pro člověka tučné živočišné produkty. Tedy maso, mléčné...
Bůček, slanina, uzené maso, vajíčka, škvarky, … Asi tak si většina z nás představuje...
O významu potravin, které pomáhají snižovat vysoký cholesterol, se hovoří a...
O ohni se říkává, že je to dobrý sluha a zlý pán. Totéž by se dalo říct o cholesterolu...
Není třeba připomínat, že s vysokou hladinou cholesterolu je spojeno také riziko...
Je-li v krvi příliš mnoho cholesterolu, je to problém. Pokud chcete srazit jeho...
Mysleli jste si, že o příčinách vysokého cholesterolu už jste vše slyšeli a...
Periferní neuropatie neboli postižení periferních nervů může být způsobeno poměrně...
Revmatoidní artritida patří mezi nemoci, které stále není možné zcela vyléčit,...
Únava je v současnosti ve slovníku nás, moderních lidí jedno z frekventovaných...
Dobrá a kvalitní strava je důležitá v každém věku, organismus staršího člověka...
Prázdniny a dovolené jsou spojeny i s cestování do zahraničí. Co všechno bychom...
Pohyb potřebuje každý. Hemofilici však mají výběr sportovních aktivit výrazně...
Chronická neuropatická bolest může doprovázet celou řadu onemocnění. Jak vysoká...
Správná péče o zrak vás může ochránit před rozvojem nemocí, které mnohdy končí...
Také kolem sebe často slýcháte, komu všemu se podařilo dítě počít prakticky...
„U většiny lidí dojde ke zlepšení nálady po vypití sklenice mléka s medem,“...
Léčba rakoviny je u konce. Co teď? Jak se vrátit k normálnímu životu? Co se...
Život s roztroušenou sklerózou (RS) přináší mnoho specifik pro pacienty i jejich...
Po prázdninách, které přišly po dlouhých měsících lockdownu v uplynulém školním...
Možná byste při lékařském zákroku nebo při podání injekce rádi použili znecitlivující...
Jednou z možností jak léčit alergii je subkutánní imunoterapie, kdy jsou pacientovi...
Londýnské Times vydaly zprávu, že Tony Wright z Cornwallu zůstal vzhůru 266...
Pokud se chystáte na umělé oplodnění, jistě máte spoustu otázek. Jednou z nich...
I tak může vypadat střetnutí ideálního světa s tím reálným: zatímco lékaři jsou...
Léky mohou nejlépe a s minimálním množstvím nežádoucích účinků v těle působit,...
Jaro je opět tady, a s ním i nová klíšťová sezona. Pochopitelně je nejvyšší...