Bojujete s crohnem či ulcerózní kolitidou? Základem je výběr potravin
Obavy ohledně správné výživy jsou mezi pacienty s Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou časté a také oprávněné. Mnozí věří, že jejich onemocnění je jídlem zcela zásadně ovlivňováno. Podobné teorie však zatím nebyly potvrzeny, což ale neznamená, že na stravě nezáleží.
To, jak pacienti jí, zcela jistě ovlivňuje příznaky idiopatických střevních zánětů. Strava zároveň hraje důležitou roli v zánětlivém procesu. Nebylo ale prokázáno, že jakkoli nevhodné stravovací zvyky nemocných jejich problémy způsobily nebo přispěly k rozvoji nemoci. Jakmile se však zmíněné střevní nemoci rozvinou, je třeba věnovat jídelníčku velkou pozornost. Může symptomům ulevit a vylepšit průběh zánětu. Pamatujte ale, že i když zdravá strava může s onemocněním pomoci, nikdy nenahradí klasickou léčbu.
Sklony k podvýživě
Osoby trpící idiopatickým střevním zánětem, zejména pak Crohnovou nemocí, při které je zasaženo tenké střevo, jsou náchylní k malnutrici. To je nedostatečná výživa. Děje se tak z několika důvodů.
- Ztráta chuti k jídlu. Je výsledkem nevolností, bolesti břicha, strachu z jídla nebo porušením vnímání chuti. To vše totiž může způsobit nedostatečný příjem potravy.
- Nástup chronického onemocnění. Rostou při něm kalorické a energetické nároky organismu.
- Poruchy vstřebávání. Idiopatické střevní záněty (zejména Crohnova choroba) jsou často spojené s poruchami trávení a vstřebáváním živin, vody, vitamínů i minerálů.
Když tělo strádá
Jen pokud naše tělo dostává vše potřebné, může se začít uzdravovat. Proto byste měli vynaložit veškerou snahu na to, aby byla výživa dostatečná. Je totiž klíčovým principem v terapii Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy. Důvodů je mnoho.
- Léky fungují u dostatečně živených osob efektivněji.
- Bílkoviny a další živiny jsou při nemoci často ztráceny, musí proto být kvůli kompenzaci těchto deficitů o to více doplňovány.
- Nedostatek bílkovin, energie a dalších látek může u dětí a adolescentů vést k poruchám růstu.
- Ztráta váhy u žen a dívek mívá dopad na hladiny hormonů, což může vyústit v poruchy menstruačního cyklu.
Výběr potravin je základ
Obecně platí, že by pacienti s idiopatickými střevními záněty měli jíst vyváženou stravu. Je ale doporučováno, aby vše konzultovali s lékařem či nutričním terapeutem. Ti jim mohou pomoci s vytvořením jídelníčku na míru podle toho, jakou chorobou trpí, zdali má pacient komplikace, která část střeva je zasažena a je-li nemoc aktivní či inaktivní, tedy tzv. v remisi.
Jak jíst v klidovém období
Pokud je nemoc v remisi, tedy nemáte obtíže, zaměřte se na dostatečné množství a kvalitu stravy a zachování si dostatečné výživy. Zde jsou základy vyvážené, nutričně hodnotné stravy:
- Pijte 8–10 sklenic vody denně, abyste zabránili dehydrataci.
- Preferujte celozrnné výrobky bohaté na vlákninu.
- Jezte dostatek bílkovin, například v netučném mase, rybách, vejcích nebo sóje.
- Zařaďte zdravé tuky bohaté na omega-mastné kyseliny (olivový olej).
- Nezanedbávejte příjem ovoce a zeleniny pro doplnění vitamínů a také mléčných produktů, které jsou bohaté na vápník (pokud netrpíte laktózovou intolerancí).
Režim při vzplanutí choroby
Je-li nemoc aktivní, je třeba potraviny pečlivě vybírat tak, aby vám pomohly k úlevě od symptomů a zabránily dalšímu diskomfortu. Vyhýbejte se:
- potravinám, které vám v minulosti působily potíže,
- produktům bohatým na vlákninu,
- ořechům, semínkám, popcornu,
- tučným jídlům,
- kofeinu a alkoholu,
- pálivým jídlům,
- syrovému ovoci a zelenině (zejména se slupkou),
- fazolím,
- velkým porcím jídla.
Konzumovat naopak můžete:
- ovocné džusy,
- banány,
- měkké a jemné potraviny (jsou stravitelnější),
- potraviny z bílé mouky, bílou rýži, těstoviny,
- tepelně zpracovanou zeleninu a brambory bez slupky,
- malé, ale zato častější porce,
- výživové suplementy, pokud nemáte chuť k jídlu,
- tolerujete-li bílkoviny, zařadit libové maso, ryby a sóju.
(cean)