Alternativní metody jako pomoc při léčbě rakoviny?
Někteří odborníci se na takzvané „alternativní metody“ tradičně dívají s nedůvěrou. Mnoho pacientů však může z vlastní zkušenosti potvrdit, že alternativní metody jako doplněk léčby pomáhají zmírňovat nepříjemné příznaky.
Alternativní léčba jako zdroj sporů
Na postupy alternativní léčby se lidé často dívají extrémním pohledem. Jedni je rozhořčeně zavrhují jako nebezpečné a nepodložené „hlouposti“, jiní je naopak lehkomyslně nadřazují postupům klasickým, jako je chirurgická léčba, ozařování a chemoterapie. Pochopitelně ani jeden z extrémních názorů není správný. Alternativní metody pochopitelně nemohou nahradit operaci nebo léky, mohou je však vhodně doplnit nebo pomoci se vyrovnat s jejich nežádoucími účinky.
#IMG#Možnosti alternativní terapie
Co všechno můžeme v léčbě rakoviny zařadit mezi alternativní postupy? Nejčastěji se zmiňují blahodárné účinky správné výživy, některé potravinové doplňky, vitaminy, minerály a výtažky z rostlin, postupy východní medicíny, jako je například akupunktura a také psychologické a relaxační metody.
Výživa a potravinové doplňky
Zatím nebyla nalezena žádná složka výživy, která by prokazatelně pomáhala léčit rakovinu. Nicméně některé potraviny mohou snižovat riziko vzniku rakoviny a nemocným lidem pomáhají cítit se lépe a lépe zvládat potíže způsobené léčbou i samotným nádorem. Mezi často doporučované potraviny patří například bakteriální kultury obsažené v jogurtu, brokolice, česnek, hroznové víno, potraviny s vysokým obsahem vlákniny, rajčata (pro vysoký obsah lykopenu) nebo třeba i obyčejná jablka (vysoký obsah antioxidantu quercetinu).
Vitaminy, minerály, rostlinné výtažky
Existuje velké množství minerálů a chemických látek obsažených v některých rostlinách, které se zmiňují v souvislosti s rakovinou a její léčbou. Přestože ani tady nebyl vědecky potvrzen žádný spolehlivě účinný „favorit“, užívání některých přípravků může pomoci zlepšit zdravotní stav. Vhodné mohou být potravinové doplňky s obsahem vápníku nebo selenu, za blahodárné se považuje také pití zeleného čaje.
(vek)
Zdroj: http://www.cancer.org/docroot/ETO/ETO_5.asp