Živiny – neúnavní pracanti v nitru našeho těla
Když obyklé stravovací návyky nenaplňují výživové potřeby těla, je třeba improvizovat.
Skvělé jídlo = chutné jídlo
Užívání si chutí, vůní a textur jídla je příjemným prožitkem a tím, co nás na jezení baví. Kromě potěchy chuťových pohárků je důležité myslet na to, že je strava především palivem pro naše tělo.
Makroživiny (sacharidy, bílkoviny a tuky) jsou odpovědné za energii a chod těla. Mikroživiny a další látky obsažené v potravinách (vitaminy, minerály, stopové prvky, fytochemikálie a antioxidanty) se uplatňují v různých místech, kde napomáhají například správné funkci imunitního systému, posilují zdraví kostí a svalů, pomáhají chránit a udržovat zdravé buněčné funkce a podporují normální mozkovou funkci.
Požitek z dobrého jídla je jednou z radostí života. Když hledáme chuť, mimoděk hledáme potraviny, které obsahují klíčové živiny pro naše tělo.
Vyváženou stravou ke zdraví
Pestrý jídelníček obsahuje všechny potřebné živiny1. Kromě celé řady vnitřních pochodů, které si ani neuvědomujeme, ovlivňují přijaté živiny také náš vzhled, pocity, náladu a chování. Vyvážený poměr přijímaných vitaminů, minerálů a stopových prvků je pro naše tělo klíčový.
Vitaminy A, C, D a E jsou 4 esenciální živiny, které by ve vyváženém jídelníčku neměly chybět. Vitamin C se nachází v ovoci a zelenině, jakou jsou citrusy, brambory, brokolice, dále v listové zelenině, jahodách a dalších. Vitaminy A, D a E se přirozeně vyskytují v potravinách živočišného původu, ale také v některých oříškách. Vitamin A nalezneme také v mrkvi, špenátu a jiné listové zelenině, v meruňkách či v kukuřici. Vitamin E je obsažen v rostlinných olejích, nejrůznějších cereáliích, semínkách, klíčkách, v sóje nebo zelené listové zelenině.
Obětování chuti na oltář zdraví?
Co se stane, když z našich oblíbených jídel nezískáváme dostatek živin, které naše tělo potřebuje? Například kyselina listová se řadí mezi živiny, které mohou podporovat zdravou funkci srdce2. Tato živina se v nízkých koncentracích nachází v široké škále potravin, ovšem jejím hlavním zdrojem je listová zelenina a luštěniny. Pro některé z nás jsou tyto potraviny lahodnou součástí potravy, pro jiné nejsou vůbec lákavé.
Znamená to, že zdravé srdce mohou mít pouze ti z nás, kteří si s chutí dopřávají špenát? Jistěže ne.
Elegantní řešení ve formě vitaminů
Co můžeme udělat kromě hledání chutných receptů a vymýšlení nových způsobů přípravy potravin, které se nám příliš nezamlouvají nebo které nemůžeme z nějakých jiných důvodů konzumovat? Multivitaminy Centrum3, obsahující celou řadu vitaminů, minerálů a stopových prvků, mohou pomoci dostat do těla živiny a dodat tak tělu, co potřebuje*. Nejenže jsou multivitaminy Centrum klinicky ověřenými a testovanými multivitaminy4, ale jsou také nejprodávanější značkou multivitaminů v České republice5.
Pokud chcete podpořit fungování vašeho těla − už nehledejte.
Pro více informací navštivte www.pilulka.cz/centrum.
Zdroje:
1. Publications, Harvard Health. Listing of Vitamins. Harvard Health, www.health.harvard.edu/staying-healthy/listing_of_vitamins
2. Howes, Melanie-Jayne R., and Monique S. J. Simmonds. The Role of Phytochemicals as Micronutrients in Health and Disease. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care, Lippincott Williams & Wilkins, Nov. 2014, journals.lww.com/co-clinicalnutrition/Pages/default.aspx. Volume 17, Number 6
3. www.centrumvitaminy.cz/ziviny-od-az-po-zelezo
4. US National Libary of Medicine, citace 26. 11. 2020 www.clinicaltrials.gov/ct2/show/study/NCT03004807
5. V kategorii multivitaminů. IQVIA consumption data − Česká republika. YTD 12/2019
*Doplněk stravy. 1 tableta denně. Různorodá a vyvážená strava a zdravý životní styl jsou důležité. Tento doplněk stravy není určen jako náhrada pestré stravy. V případě otázek kontaktujte, prosím: GlaxoSmithKline Consumer Healthcare Czech Republic s. r. o. Hvězdova 1734/2c, 140 00 Praha 4, e-mail: cz.info@gsk.com. Případné nežádoucí účinky hlaste na: cz.safety@gsk.com. Datum zpracování materiálu: 12/20. PM-CZ-CNT-20-00043