Zelené potraviny jsou pomocníkem při Crohnově chorobě
Zelené potraviny představují ideál v každodenním jídelníčku dnešní doby. Jejich příprava je jednoduchá, netloustne se po nich a vaše tělo jásá, neboť doplňujete důležité vitaminy a minerály. Nezanedbatelným kladem je vysoká prospěšnost zelené stravy při zánětlivých střevních onemocněních, k nimž patří kupříkladu Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida.
Čím zelenější, tím lepší
Zelené potraviny mají zcela jednoduchou charakteristiku – jde o vše, co je zelené díky vysokému obsahu chlorofylu. Patří sem většinou listová zelenina, byliny, divoce rostoucí plevele a také oblíbené sladkovodní řasy, jako chlorella či spirulina. Naservírovat na stůl můžete různé druhy salátu, polníček, rukolu, pampeliškové listy, mladé listy špenátu, mangoldu, na jaře pak ke konzumaci vyzývají mladé kopřivy. A jak zelené potraviny ideálně upravit? Pro co největší uchování cenných látek se doporučuje konzumovat je čerstvé, ideálně v podobě smoothie nebo vylisované šťávy, případně také sušené. Tepelná úprava není kvůli vysokým ztrátám vitaminů příliš vhodná.
U střevních onemocnění má strava prim
Extrémně důležitá je strava u osob trpících Crohnovou chorobou či ulcerózní kolitidou. Pacienti by neměli podcenit příjem základních živin, dostatek prebiotik i probiotik pro správné osídlení střeva ani optimální zdroj vitaminů a minerálů. Výborně se osvědčuje právě rostlinná strava, která střevům prospívá.
Léčiva, jež pacienti s těmito obtížemi užívají, mohou mít vliv na střevní mikroflóru. Ta se stává náchylnou k mnoha onemocněním, a imunitní systém tak bývá narušen. Důležité je dbát také na dostatečný příjem vlákniny, kterou najdeme především v rostlinách. I tu nejtvrdší dužninu lze s pomocí mixéru rozmělnit do stravitelné podoby, která může střevům značně ulevit.
Mixér – ideální kuchař pro přípravu zelených potravin
Právě zelené potraviny splňují veškeré požadavky na patřičnou výživu u zánětlivých střevních onemocnění. Pomáhají uzdravit střevo, zklidnit a vyčistit sliznici a dodávají tělu prospěšné látky. Jejich konzumace je ideální v rozmělněné podobě, které nejlépe dosáhnete pomocí mixéru. S jeho pomocí si můžete připravit dokonale chutný a výživný zelený nápoj obsahující například vitamin C, betakaroten, vitamin B6 − pyridoxin, kyselinu listovou, vápník či železo. A lze do něj samozřejmě přidat i další přísady nebo superpotraviny ze sortimentu zdravé výživy.
Další informace pro pacienty s Crohnovou chorobou či ulcerózní kolitidou najdete na www.strevni-zanety.cz.