Správný jídelníček v těhotenství dokáže dítě uchránit před alergiemi
Jídlo, které žena konzumuje během svého těhotenství, ovlivňuje riziko vzniku alergických onemocnění u jejího dítěte. Důležitými látkami, které dítě před vznikem alergií pravděpodobně chrání, jsou některé polynenasycené mastné kyseliny.
Olej z ořechů chrání před alergiemi, neví se proč
Podle vědců se střevo dětí, jejichž matky mají v potravě dostatek omega-3 polynenasycených mastných kyselin, vyvíjí odlišně než u jiných dětí. Tyto kyseliny ovlivňují hlavně způsob, jak imunitní buňky ve střevě reagují na setkání s bakteriemi a jinými cizorodými částicemi. Do dnešní doby již několik odborných studií prokázalo, že ženy s vysokým obsahem mořských ryb v potravě nebo ty, které užívaly potravinové doplňky s obsahem oleje z vlašských ořechů, se u svých dětí setkávaly méně často s alergiemi. Mechanismus tohoto ochranného účinku však zatím není znám.
Střevo a imunita spolu úzce souvisí
Podle odborníků na výživu patřily v minulosti oleje z ořechů do běžné lidské stravy. V současné době jsou však nahrazovány například olejem kukuřičným nebo řepkovým, který má jiné složení a jeho obsah omega-3 polynenasycených mastných kyselin je mnohem chudší. To se může negativně projevit na lidském zdraví a vyvolávat větší náchylnost ke vzniku alergických onemocnění.
Zdraví prospěšné mastné kyseliny prý působí na vyvíjející se střevo dítěte také tím způsobem, že jej činí více prostupným pro případné bakterie. Bakterie pak skrze střevo snadněji pronikají do krevního řečiště, kde se setkávají s dalšími složkami imunitního systému. Výsledkem je, že imunitní systém dítěte dozrává rychleji a lépe, což mu umožňuje se vyhnout právě alergickým onemocněním, ale možná i dalším poruchám imunity.
(vek)
Zdroj: www.medicalnewstoday.com