S čokoládou a mandarinkami předejdete infarktu
Bojíte se, že po čokoládě přiberete na váze? Když ji budete konzumovat přiměřeně, určitě se to na vaší postavě neprojeví. A navíc to prospěje vašemu srdci. Totéž platí o mandarinkách.
Kakao zvyšuje hladinu „dobrého“ cholesterolu
Kakao obsažené v čokoládě působí proti srdečním příhodám díky schopnosti zvyšovat HDL, tedy tzv. „hodný“, cholesterol, a naopak snižovat cholesterol „špatný“ (LDL). Kakao tohle dokáže díky obsahu antioxidantů jménem polyfenoly, které se ve velkém množství nacházejí v hořké čokoládě. Konzumací malého kousku tmavé (nikoli mléčné nebo bílé!) čokolády s vysokým obsahem kakaa denně přispějete ke zdraví svého srdce. Jako ochrana před onemocněními srdce samozřejmě nestačí jen jíst tuto sladkost. Samozřejmostí by měl být pohyb, pestrá strava a pozitivní přístup k životu.
Dejte zelenou mandarinkám
Nechutná vám čokoláda? Pak místo ní zakomponujte do svého jídelníčku mandarinky. Obsahují látku s názvem nobiletin, která pomáhá předcházet nejen obezitě. Nabízí také ochranu proti diabetu, a dokonce i ateroskleróze, základnímu onemocnění odpovídajícímu za většinu infarktů a mrtvice. Nobiletin zabraňuje hromadění tuku v játrech tím, že stimuluje expresi genů zapojených do spalování přebytečného tuku a brání tak genům, které jsou zodpovědné za „výrobu“ tuků.
Lepší než grapefruit
Nobiletin je podle vědců desetkrát účinnější než chemická látka naringenin,obsažená v grapefruitu. Ten „umí“ jen spalovat tuky, na rozdíl od nobiletinu, který má schopnost chránit cévy a působit tak proti ateroskleróze.
(aši)
Zdroj:
http://www.sciencedaily.com/releases/2011/02/110207124039.htm
http://www.sciencedaily.com/releases/2011/04/110406161030.htm