Během teplých dnů trávíme mnoho času pod širým nebem s přáteli. Většinu akcí doprovází konzumace přemíry dobrot. Často jde o nevhodně upravenou stravu, která v kombinaci s alkoholem může přivodit nepříjemné následky. K těm patří:
- bolesti žaludku,
- nevolnosti,
- pálení žáhy,
- zácpa,
- průjem.
Ohrožené trávení
Problémy s trávením mohou být spuštěny mnoha způsoby:
- jídlem, které provází večírky a pikniky (často upravované nezdravým způsobem),
- nedostatkem tekutin, což může v teplých dnech způsobit dehydrataci,
- přemírou aktivit (např. nadměrným sportováním).
„Hřešte“ bez následků
Gastroenterologové (lékaři se specializací na nemoci trávicího ústrojí) doporučují dodržování následujících zásad.
1. Konzumujte méně, ale častěji. V případě skvělého pikniku nebo grilování zkuste začít s malými porcemi oblíbených jídel.
2. Nespěchejte. Jako opravdoví gurmáni si vychutnejte jedinečnou chuť vybraného pokrmu. Žvýkejte pomalu, nejezte hltavě.
3. Po delším cvičení s jídlem počkejte. Pokaždé, když trénujte déle než 45 minut, vydržte hodinu, než začnete jíst. Krev z vašich svalů musí mít čas vrátit se do žaludku, kde bude potřeba, aby pomohla strávit jídlo.
4. Potraviny skladujte bezpečně. Sluneční žár a teplo umožňují bakteriím, aby se v potravinách rychle množily. Proto nejezte večer steaky zapomenuté během dne mimo chladničku. Znehodnotit mnohé nezakryté lahůdky dokáže i hmyz.
5. Vyhýbejte se smaženým a kyselým jídlům. Abyste zabránili plynatosti, nadýmání a dalším potížím, omezte nebo vyhněte se těmto typům potravin:
- tučným pokrmům (smažené maso i sýry) – trávení u nich trvá déle, zvyšují riziko pálení žáhy,
- fazolím, sodě a perlivým nápojům – způsobují plynatost,
- kyselým potravinám (citrusy, rajčata, kola, káva apod.) – vedou k pálení žáhy.
6. Pijte dostatek vody. Dehydratace může zapříčinit vznik zácpy a nevolnosti.
Co dělat, když je zle?
Přehnali jste to s jídlem na večírku a je vám špatně? Zvládnout příležitostné potíže s trávením lze vhodnou prevencí. Před party nebo bohatým svatebním rautem si vezměte doporučenou dávku přípravku obsahujícího trávicí enzymy, tedy látky podporující trávení. Existují také preparáty předcházející případné zácpě. Dobrou volbou jsou ty, které obsahují laktulózu. Produkty tohoto typu seženete v lékárně.
(hah)
Zdroje:
http://www.webmd.com/a-to-z-guides/features/seasonal-digestion-problems
http://www.livestrong.com/article/27043-list-constipating-foods/
https://www.organicfacts.net/home-remedies/home-remedies-for-constipation.html