Nenechte si zkazit vánoční pohodu zažívacími problémy
Přes staré známé pořekadlo "nejen jídlem živ je člověk" je strava jednou ze základních životních potřeb. A vzhledem k tomu, že nevhodné pokrmy mohou jedincům s Crohnovou nemocí nebo ulcerózní kolitidou způsobit četné nepříjemnosti, je dobré věnovat pozornost tomu, co jíme.
A to i o vánočních svátcích, kdy mohou nečekané zažívací problémy sváteční chvilky znepříjemnit.
Vyvážená dieta je klíčem ke zdraví nejen pro ty, které trápí střevní záněty. Proto bychom na ni rozhodně neměli zapomínat ani o Vánocích. Nebojte se, i zdravé jídlo může být chutné a vhodná sváteční tabule nemusí být nutně nezáživná a složená z obilných klíčků a zelných listů.
Na druhou stranu, pokud zrovna u vás neprobíhá vzplanutí neboli akutní fáze onemocnění, kdy by bylo zapotřebí větších dietních omezení, není potřeba se sváteční večeři či obědu s vašimi blízkými vyhýbat se strachem, že vaše problémy ještě zhorší. Jen je dobré výběr potravin a jejich úpravu přizpůsobit vašim potřebám. Vaši blízcí vám jistě rádi vyjdou vstříc.
Zdravá a chutná sváteční tabule
Pokud se vaše onemocnění nachází v remisi, měla by vaše (nejen) sváteční strava obsahovat:
- dostatek proteinů (rybí maso, drůbež, vhodná je i u nás čím dál více oblíbená krůta – nejlépe v bio kvalitě),
- zeleninu (nejsnáze je stravitelná lehce povařená nebo podušená),
- ovoce, opět snáze stravitelné bude jemně podušené nebo jako kompot (řiďte se tím, co dobře snášíte, exotické ovoce nemusí dělat každému dobře, na druhou stranu banány nebo ananas bývá jedinci se střevními záněty dobře snášen),
- celozrnné výrobky (zkuste přidáním celozrnné mouky ozvláštnit vánoční cukroví nebo vánočku),
- mléčné výrobky (zkuste vánoční pudink, rýžovou kaši s mlékem nebo jogurt s výběrem ovoce a opražených oříšků),
- tuky – kvalitní a lehce stravitelné (olivový olej, máslo, husí sádlo).
A na co dát pozor?
I o Vánocích ale platí obecná doporučení během remise. Vyhněte se potravinám obsahujícím nerozpustnou vlákninu a všemu, co by vám mohlo způsobit obtíže.
- U ovoce oloupejte tuhou slupku a pochutnejte si jen na dužině.
- Oříšky a semínka jezte jen opražená či jinak tepelně upravená a vybírejte si ty druhy, které dobře snášíte.
- Ovoce a zeleninu raději zlehka poduste.
- Pochutnejte si na lehčí variantě bramborového salátu (majonézu můžete nahradit jogurtem nebo kvalitním olivovým olejem), vajíčka jezte, jen pokud je dobře snášíte.
(hak)
Zdroj: www.ccfc.ca