Najděte si svou nekuřáckou restauraci
Nekuřácké restaurace si podle průzkumů veřejného mínění přeje většina společnosti. Státy, ve kterých byl uzákoněn zákaz kouření v restauracích, například Velká Británie, si nový stav nemohou vynachválit.
Proč by měly být restaurace nekuřácké
Pro argumenty na podporu nekuřáckých restaurací nemusíme chodit daleko. Pasivní kouření škodí zdraví, zápach cigaretového dýmu otravuje nekuřákům vzduch i jídlo a zakouřené podniky jsou místem, kde se ve svém návyku upevňují mladí lidé a malé děti vdechují otrávený vzduch. Přesto ani tyto a mnohé další důvody, proč kouření v restauracích zcela zakázat, nebyly zatím dostatečně silné. Na poplach bije ohrožená osobní svoboda.
Nucené nekuřáctví jako omezování osobní svobody?
Proti zákazu kouření v restauracích paradoxně nevystupují sami kuřáci jako spíše lidé, kterým je proti srsti samotná představa dalšího omezujícího zákazu a představa státu, který násilně chrání zdraví občanů proti jejich vůli. Lidé brojící proti zákazu kouření v restauracích jsou často sami nekuřáci. Argumentují tím, že nikdo nikoho nenutí do zakouřených prostor vstupovat a trávit v nich čas při inhalaci škodlivého dýmu. Zákaz kouření prý má smysl jen v těch prostorách, v nichž lidé nepobývají zcela dobrovolně (nemocnice, úřady, zastávky MHD).
Posezení a jídlo bez kouře
Ať už to v nejbližší době dopadne se zákazem kouření v restauracích jakkoli, jedno je jisté. Krachu se nekuřácké podniky rozhodně bát nemusí. Stále více oblíbené se stávají především ve větších městech a také v turisticky atraktivních oblastech. Právě turisté ze západu často odmítají sedět v prostorách naplněných zápachem dýmu. Samozřejmostí jsou dnes již nekuřácké podniky pro rodiny s dětmi.
Pro ně i pro všechny ostatní, kteří nechtějí čekat na zákaz potvrzený zákonem, existuje seznam nekuřáckých podniků na stránkách www.dokurte.cz. Přejeme vám dobrou, nezakouřenou chuť!
(vek)