Na věku záleží aneb Dejte vápníku zelenou
Při pohledu do tabulek s doporučeným denním přísunem vápníku je jasné, že různé věkové skupiny potřebují dostat do těla odlišné množství vápníku. Existují dva hlavní důvody. Kromě toho, že v každém věku požaduje náš organizmus jiné množství vápníku, věk také určuje podíl vstřebaného vápníku.

Větší část vápníku projde trávicím traktem bez využití
Ze střeva se do krevního oběhu vstřebá průměrně pouze 30 % vápníku.
Tento podíl navíc záleží na dalších okolnostech:
- Množství přijatého vápníku. Účinnost vstřebávání se snižuje se zvyšujícím se příjmem.
- Věk. Například u nejmenších dětí se vstřebává až 60 %. V dospělosti se snižuje na 15–20 % (pouze v těhotenství dochází ke zvýšení) a tento pokles dále pokračuje s rostoucím věkem.
- Příjem vitaminu D. Tento vitamin významně pomáhá získat ze střeva více vápníku. „Déčko“ si naše tělo zajišťuje z potravy či doplňků. Část se také tvoří v kůži působením slunečního záření.
- Některé složky potravy. Zejména kyselina fytová a šťavelová, které se přirozeně vyskytují v některých rostlinách, na sebe v zažívacím traktu vážou vápník a snižují tím jeho vstřebávání. Kyselinu šťavelovou obsahují ve velké míře špenát, kapusta, sladké brambory, rebarbora a fazole. Vysoký obsah kyseliny fytové mají celozrnné potraviny, fazole, semena plodin a sója. U lidí, kteří mají pestrou stravu, nemá však interakce mezi rostlinnými kyselinami a vápníkem téměř žádný vliv.
Tělo se může vápníku zbavovat víc, než je žádoucí
Také množství vylučovaného vápníku z těla záleží na více faktorech:
- Sodík, draslík a bílkoviny. Velký příjem potravin bohatých na sodík (sůl a solené potraviny) a bílkoviny (např. maso) zvyšují vylučování vápníku. Draslík (např. čerstvé ovoce a zelenina, drůbež, mléčné produkty) má tendenci vylučování vápníku snižovat.
- Kofein. Kofein snižuje vstřebávání a zvyšuje vylučování vápníku. Nicméně umírněná konzumace kávy (2 hrnky kávy denně) by neměla mít na kosti negativní vliv.
- Alkohol. Není pochyb o tom, že alkohol zhoršuje vstřebávání vápníku a zároveň nepříznivě působí na metabolismus vitaminu D. Zatím se však nepodařilo zjistit, zda přiměřená konzumace alkoholu kostem spíš škodí, nebo pomáhá.
- Fosfor. Tento prvek pouze minimálně zvyšuje vylučování vápníku z těla. Lidí, kteří pijí hodně nápojů s vysokým obsahem fosforu, mívají slabé kosti. Je to však způsobeno hlavně tím, že nepijí dostatek mléka, a nikoliv negativním působením fosforu.
- Ovoce a zelenina. Konzumace ovoce a zeleniny vede ke vzniku bikarbonátu, který brání ztrátám vápníku. Oproti tomu při dietě bohaté na bílkoviny se vytváří kyselé produkty. Důsledkem je nadměrné uvolňování minerálů včetně vápníku z kostí.
Aby tělu nechyběl vápník…
Klíčem ke správnému metabolismu vápníku je vyvážená a pestrá strava. V jídelníčku by neměly převažovat ani chybět žádné potraviny. Pokud zároveň dodržíte doporučený příjem vápníku, nehrozí vašemu tělu jeho nedostatek.
(blš)
Zdroj: ods.od.nih.gov