Máte rádi borůvky? Vaše srdce také
Výzkum doktora E. Mitchella Seymoura z Michiganské univerzity potvrdil to, co naše babičky věděly už dávno. A sice že borůvky jsou nejen výborné svojí chutí, ale také zdraví velice prospěšné. A to nejen pro oči, ale především pro srdce.
Stará moudra stále platí
Borůvky lidé sbírali už od pradávna a už tehdy věděli o jejich léčivých účincích. Tým doktora Seymoura se zaměřil na vliv konzumace borůvek na srdečně-cévní onemocnění a cukrovku. Identifikoval v borůvkách látku, která snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi a taktéž působí proti hromadění tuku v oblasti břicha.„Co je tmavé, to je zdravé“
Touto látkou je anthocyanin. Rostlinný antioxidant, který se přirozeně vyskytuje v tmavě zbarveném ovoci a zelenině. Můžeme ho také nalézt v brusinkách, ostružinách, černém rybízu, hroznovém víně, ale také v červeném zelí a lilku.Krysí dieta
Dr. Seymour s kolegy vyzkoušeli účinek borůvek na tlustých laboratorních krysách. Po devadesát dní je krmili práškem ze zmrzlých, vysušených borůvek, přičemž polovina z nich byla navíc ještě na nízkotučné dietě. Naopak druhá polovina si mohla dopřávat vysokotučnou stravu.Hubnutí bez práce
Po devadesáti dnech měly krysy méně tuku v oblasti břicha, nižší hladinu cholesterolu a škodlivých triglyceridů. Stejný efekt se projevil na snížení hladiny cukru v krvi a na zvýšeném účinku inzulinu na buňky. To mimo jiné vysvětluje, proč téměř každý čaj pro diabetiky obsahuje výtažky z borůvek. V konečném výsledku konzumace borůvek prospěla více krysám na nízkotučné dietě. Ale také u krys se stravou s vyšším obsahem tuků prokázaly borůvky velmi dobrý účinek.Podle amerických výzkumů byly plody borůvek zařazeny mezi deset nejzdravějších potravin. Pokud si v létě najdete trochu času, určitě neváhejte a vyrazte do lesa na borůvky. Vždyť kde jinde máte tu možnost získat zadarmo to nejcennější ovoce?
(jas)Zdroj:
http://www.reuters.com/article/healthNews/idUSTRE53J5MI20090420
http://www.darius.cz/archeus/B_boruvka.html