Lidí s poruchou imunitního systému přibývá, odborníci stále neznají důvod
Případů autoimunitních onemocnění, mezi která patří například Bechtěrevova choroba, Crohnova choroba, roztroušená skleróza a desítky dalších, v posledních letech stále přibývá. Vědci stále nevědí, proč tomu tak je.
Ženská záležitost
Za prudký nárůst autoimunitních onemocnění jsou podle všeho odpovědné jak genetické faktory, tak i naše životní prostředí: například nedostatek kontaktu s přirozenými antigeny v dětství nebo některé chemikálie. Zarážející přitom je, že k autoimunitním chorobám jsou mnohem náchylnější ženy – připadají na ně tři čtvrtiny všech případů těchto onemocnění.
Jak funguje lidská imunita?
Základem lidské imunity jsou bílé krvinky, které plní celou řadu funkcí: pohlcují patogenní mikroorganismy, ničí cizí nebo nádorové buňky, vytvářejí protilátky. Bílé krvinky spolu komunikují pomocí chemických látek, které samy vytvářejí a uvolňují do svého okolí jako signál pro další buňky. Těmto signálním látkám se říká cytokiny a právě na ně se v poslední době zaměřuje značná pozornost vědců i lékařů.
Biologická léčba ovlivňuje komunikaci imunitních buněk
Pokud dobře porozumíme tomu, jak spolu bílé krvinky komunikují, budeme moci do jejich signálních drah zasáhnout a cíleně změnit chování té části imunitního systému, která vyvolává například autoimunitní onemocnění. Na tomto principu je založena také biologická léčba, která blokuje právě některé cytokiny stimulující bílé krvinky k autoimunitní zánětlivé reakci.
Podpořte vlastní imunitu
Naše imunita i sklon k autoimunitním onemocněním je do značné míry daná geneticky, ale existují i způsoby, jak sami můžeme svou imunitu příznivě ovlivnit:
- Malé děti potřebují pro zdravý vývoj imunity i rozumný kontakt s bakteriemi, přehnaně úzkostlivá hygiena je proto na škodu.
- Výlučné kojení asi do půl roku věku a pozdější zavádění příkrmů riziko alergií a autoimunitních onemocnění snižuje.
- Časté používání antibiotik ničí „přátelskou“ bakteriální mikroflóru, která je pro dobrou imunitu nezbytná.
- Symbiotické bakterie v našich střevech naopak podporují výrobky s obsahem bakteriálních kultur, jako jsou jogurty, kefíry nebo probiotika prodávaná v lékárnách.
(vek)
Zdroje:
www.mojegenerace.cz
www.aarda.org
aarda.org