Lidé s celiakií mají zvýšené riziko vzniku osteoporózy
Nesnášenlivostí lepku, tedy bílkoviny obsažené v některých druzích obilí, se projevuje onemocnění zvané celiakie. Kromě obvyklých problémů mohou chorobu provázet i další komplikace, jako je chudokrevnost, zvýšená kazivost zubů nebo osteoporóza.
Ne a ne se vstřebat
Celiakie je chronické onemocnění sliznice tenkého střeva. V důsledku nesnášenlivosti lepku dochází ke změně povrchu sliznice, která se vyhlazuje. Mizí klky a mikroklky, které jsou nezbytné pro absorpci živin. Právě touto cestou se za normálních okolností vstřebávají mimo jiné vitamín D a vápník, tedy látky, které jsou nezbytné pro zdravý vývoj kostí.
Boj s vlastní kostní tkání
Snížená absorpce vápníku a vitamínu D byla pokládána za příčinu častého vzniku osteoporózy u lidí s celiakíí. Nové studie však dokazují, že tento způsob vzniku osteoporózy není jediným. Podle výzkumu, který byl zveřejněn v New England Journal of Medicine, řídnou kosti u lidí s celiakií ve zvýšené míře také proto, že jejich kostní tkáň je napadána vlastním imunitním systémem.
Když OPG ztrácí kontrolu
Vědci z University v Edinburghu studovali u osob postižených celiakií bílkovinu zvanou osteoprotegerin (OPG). U zdravých lidí hraje tato bílkovina významnou roli v udržování zdravých kostí tím, že kontroluje rychlost, jakou se kost odbourává. Nejnovější výzkumy ukazují, že až 20 procent pacientů s celiakií produkuje protilátky, které protein OPG napadají. V důsledku toho přestává OPG správně pracovat, což vede k rychlé destrukci kostí za vzniku těžké osteoporózy.
Tento výzkum přinesl ještě jedno pozitivum. Nejenže tým vědců objasnil podstatu vzniku této přidružené komplikace celiakie, ale také zjistil, že i když tato forma osteoporózy nereaguje na příjem vápníku a vitamínu D, může být snadno léčená léky, které zabraňují úbytku kostní tkáně.
(pad)
Zdroj:
www.medicalnewstoday.com
www.celiak.cz
www.lepek.cz