#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Proč nám škodí jídelníček bez pečiva a příloh?

Mgr. Lucie Burdová 28.10.2024

Správné stravování si můžeme ohlídat, aniž bychom počítali kalorie. Potřebujeme nejprve vědět a hlavně správně vybrat, co si na vlastní talíř poskládat. Principy zdravého stravování srozumitelně vysvětluje nutriční terapeutka Lucie Burdová.

Vyřadit pečivo z jídelníčku není z výživového pohledu vhodné. Sice snížíme kalorický příjem, ale přicházíme o cenné živiny potřebné pro správné fungování našeho těla.
Vyřadit pečivo z jídelníčku není z výživového pohledu vhodné. Sice snížíme kalorický příjem, ale přicházíme o cenné živiny potřebné pro správné fungování našeho těla.

Přečtěte si nejdůležitější body článku:

  • Náš jídelníček se má skládat přibližně z 15 % bílkovin, 30 % tuků a 55 % sacharidů.
  • Všichni potřebujeme přijímat základní živiny, které zajišťují správné fungování těla. Naše tělo strádá, pokud některou ze živin ze stravy záměrně vyřadíme.
  • Neexistuje zdravá a nezdravá potravina. Záleží, v jakém množství a jak často potravinu konzumujeme.
  • Lidem se specifickými potřebami (diabetici, celiaci, těhotné…) pomůže nutriční terapeut. Naučí je pracovat s potravinami a sestavit si jídelníček, tak aby odpovídal individuálním potřebám.


Svatá trojice živin

Mezi základní živiny (makronutrienty) řadíme bílkoviny, tuky a sacharidy. Kromě energie, kterou našemu tělu dodávají, hrají důležitou roli v mnoha fyziologických procesech nebo jsou důležitou součástí různých struktur.

Bílkoviny pomáhají regulovat stálost vnitřního prostředí, udržovat stabilní objem tělních tekutin nebo transportovat látky v těle. Dále tvoří protilátky a jsou součástí enzymů a hormonů. Tělu dodávají energii v množství 17 kJ na 1 g. Zdrojem bílkovin je mléko a mléčné výrobky, vejce, ryby a maso, luštěniny, ořechy.

Tuky umožňují vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E, K), mají tepelně izolační vlastnosti, jsou nositeli chuti a představují zásobárnu energie (38 kJ na 1 g). Zdrojem tuku je máslo, sádlo, rostlinné margaríny a oleje.

Sacharidy slouží jako rychlý zdroj energie (17 kJ na 1 g). Jsou součástí DNA, některých zásobních látek, hormonů a koenzymů. Zdrojem složených sacharidů je pečivo, přílohy, luštěniny, ovesné a jiné obilné vločky, sypané müsli. Zdrojem přirozeně se vyskytujících jednoduchých cukrů ovoce, zelenina, mléko a neochucené mléčné výrobky.

Jak nám tyto informace ukazují, je skutečně důležité jíst pestrou stravu a neomezovat příjem žádné z hlavních živin, pokud to nevyžaduje náš zdravotní stav.

Musím počítat kalorie?

Denní potřebu makronutrientů můžeme vyjádřit pomocí podílu na celkovém denním energetickém příjmu (přibližně 15 % bílkovin, 30 % tuků, 55 % sacharidů). Také se dá spočítat podle gramů na kilogram tělesné hmotnosti (např. 0,8-1 g bílkovin na kg těl. hmotnosti a den).

Aktuálně jsou populární různé aplikace na monitoring jídelníčku, např. Kalorické tabulky. Pokud nepatříme ke skupině těch, kteří si jídelníček hlídat chtějí nebo z nějakého důvodu musejí, není třeba tyto hodnoty znát. V takovém případě nám může pomoct, řídit se podle zásad nutričně vyváženého talíře. V souladu s těmito zásadami mají snídaně, oběd a večeře vždy obsahovat zdroj bílkovin, sacharidů a tuků spolu s vlákninou.

Jak může vypadat takový oběd?

  • ryba/maso
  • zelenina – grilovaná, dušená, čerstvá ve formě malého salátu
  • příloha – rýže, brambory, těstoviny ad.

Tuky bývají obsažené v bílkovinných potravinách a do pokrmů se přidávají při jejich přípravě, proto nejsou zvlášť zmíněny.

Další pomůckou mohou být obecná doporučení, tzv. Zdravá třináctka, která vydala Společnost pro výživu pro 3 věkové skupiny populace (dospělé osoby, osoby nad 70 let, děti). Jednoduše a srozumitelně shrnují základní zásady racionální stravy v podobě doporučení, jaké potraviny jak často konzumovat a jaké naopak nezařazovat do jídelníčku.

Vyloučit pečivo? Nesmysl.

Ve své praxi se setkávám s mnoha mýty. Jedním z nejčastějších je, že pečivo je největší zlo a jeho vyloučením ze stravy začneme redukovat hmotnost a cítit se lépe. Hmotnost klesá zejména proto, že vynecháme zdroj energie, který pak nenahradíme jiným – jinak řečeno snížíme energetický příjem.

Pečivo má své místo v našich jídelníčcích, stejně jako přílohy. Jejich pečlivým výběrem podpoříme příjem bílkovin, sacharidů a vlákniny. Pamatujme, že nejsou „zakázané“ potraviny. Vždy záleží, v jakém množství a jak často určitou potravinu do jídelníčku zařazujeme. Svou roli hrají i další faktory, např. jaké máme zaměstnání (sedavé, fyzicky náročné) nebo zda se pravidelně věnujeme pohybovým aktivitám.

Nutriční terapeut nebo výživový poradce?

Výživová doporučení zmíněná v textu se týkají zdravé populace. U různých onemocnění či stavů se může měnit jak potřeba energetického příjmu, tak i zastoupení jednotlivých hlavních živin ve stravě. Oproti zdravé populaci se liší například potřeba bílkovin u osob s onemocněním ledvin nebo u těhotných či kojících žen.

Pomoct může nutriční terapeut, ať už jde o redukci hmotnosti, podporu prevence civilizačních onemocnění nebo zlepšení kompenzace diabetu, celiakie a dalších onemocnění. Terapeutem může být pouze vysokoškolsky vzdělaný odborník v oblasti výživy, který má oprávnění pracovat i s pacienty v prostředí nemocnic a klinik. Naproti tomu výživový poradce je absolventem kurzu (často řádově několikadenního) a měl by pracovat pouze se zdravou populací. I ten ale může být v určitých případech dobrým pomocníkem, pokud má dostatek zkušeností a dále se sebevzdělává.

Při rozhovoru s odborníkem na stravování buďme obezřetní, pokud nezohledňuje naši osobní anamnézu a dává nám doporučení obecného charakteru. Ani není pořádku, pokud je pomoc primárně postavená na doplňcích stravy.

Závěrem

Je důležité, abychom získali náhled, co která skupina potravin našemu tělu přináší, a na svůj jídelníček se dokázali dívat komplexně. Neexistují jednoduchá, časově nenáročná řešení. Dlouhodobě kvalitní strava dokáže podpořit zdraví a zlepšit náš zdravotní stav.

Tip uLékaře.cz: Potřebujete poradit nebo se zorientovat? Zeptejte se v online poradně uLékaře.cz, kde vám specialisté pomohou. V případě potřeby také najdeme odborníka pro osobní konzultaci.

Doporučujeme

Čtěte více

Proč má smysl podávat enzymy po ortopedických operacích?

Ať už máte za sebou ortopedickou operaci z důvodu úrazu, či osteoartrózy, ať...

Proč mají Francouzi menší párky?

Přestože si Francouzi s dietou a zdravým životním stylem na první pohled hlavu...

Proč mají léky výpadky a co s tím dělat?

Lékárny a hlavně pacienti se poslední dobou potýkají s výpadkem léků. Proč k...

Proč mají muži problémy s prostatou

Proč jenom muži mají potíže s prostatou je celkem jasné. Prostata patří k mužským...

Proč mají obézní pevnější kosti?

Obezita znamená pro pacienta velmi vysoké riziko srdečních a cévních nemocí,...

Proč mám játra samý tuk a další časté dotazy z naší tematické poradny

V naší online poradně se můžete až do 9. 3. bezplatně zeptat na vše, co vás...

Proč mě bolí nohy dříve, než nestačím s dechem? 9 tipů, které vám uleví

Bolesti či pocit těžkých nohou se můžou objevit u začínajících i již zkušených...

Proč mohou na školu v přírodě jen děti očkované?

Mnoho rodičů zajímá, proč je takový problém, aby neočkované dítě jelo na školu...

Proč muž opustí ženu, která tolik chce dítě?

Ačkoliv si některé ženy myslí, že dítě nikdy nebudou chtít, časem se může situace...

Proč nám cukají oči?

Pod cukáním nebo svíráním očí si představíme opakované a vůlí neovlivnitelné...

Proč nás v zimě bolí klouby

Revmatoidní artritida postihuje nejen klouby samotné, ale i tkáně kolem – šlachy...

Proč nechat očkovat děti proti HPV? Je to jedna z nejlepších věcí, kterou jim můžete jako rodiče do života dát

Proč byste měli chtít vědět o infekci HPV co nejvíce? Protože se týká všech...

Proč některé pyly alergizují, a jiné ne?

Vznik alergie na pyly je podmíněn několika předpoklady.

Proč není biologická léčba dostupnější?

Biologická léčba je výrazně účinnější než jiné způsoby léčby zánětlivých, revmatických...

Proč není selhání potýkat se se srdečním selháním?

Selhává vám srdce? Nenechte se tímto stavem strhnout i vy, protože srdeční selhání...

Proč neuropatická bolest zasahuje hlavně končetiny?

Neuropatická bolest postihuje tělo nejčastěji od končetin. Začíná na konečcích...

Proč o zneužívání dětí mlčíme?

Podle zprávy britské organizace Save the Children, kterou nyní (začátek roku...

Proč očkovat proti pneumokokům bohatší vakcínou? Příběh napoví!

Lámete si hlavu nad tím, kterou z dostupných vakcín proti pneumokokům pro své...

Proč platí očkování proti chřipce jen jeden rok?

Každoročně se proti chřipce nechává očkovat mnoho lidí a jejich počet rok od...

Proč přibývá případů klíšťové encefalitidy

V posledních letech pozorujeme výrazný narůst počtu případů klíšťové encefalitidy...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#