Lidé s celiakií mají vyšší riziko vzniku Crohnovy choroby
Celiakie i Crohnova choroba jsou dvě zánětlivá onemocnění zažívacího traktu, která ovlivňují nejen rizikové faktory prostředí, ale také geny. A právě z dědičného hlediska jsou si velmi podobná. Sdílejí spolu totiž nejméně čtyři genetická místa.
Dvě odlišná onemocnění, přesto podobná
Nejméně jeden člověk ze sta trpí celiakií. Jedná se o chorobu, kdy se u nemocných vyvíjí zánět tenkého střeva v reakci na příjem glutenu v potravě. Crohnova choroba postihuje mnohem méně osob a lékaři neznají specifický antigen, který zánět vyvolává. Není tedy známa látka, která by v tomto případě fungovala jako gluten u celiakie. Předpokládá se, že onemocnění je vyvoláno špatnou imunitní odpovědí organismu na některou ze střevních bakterií. Na rozdíl od celiakie může Crohnova choroba postihnout jakoukoli část zažívacího traktu.
Crohnova choroba a celiakie jsou velmi podobná onemocnění z hlediska klinických projevů.
Společnými příznaky obou nemocí mohou být:
- bolest břicha,
- průjem,
- časté a nepříjemné vyprazdňování,
- úbytek hmotnosti,
- nechutenství, nevolnost či zvracení,
- únava a slabost.
Tajemný genetický kód odhalen?
Pacienti s celiakií se ocitají ve vyšším riziku rozvoje Crohnovy choroby. Proto se předpokládalo, že obě onemocnění budou mít podobný genetický základ. Výzkumy skutečně naznačují, že obě onemocnění mohou vznikat na velmi podobném podkladě. Další výzkumy upřesní mechanismus vzniku obou chorob a vliv genů.
(tek)
Zdroj:
http://www.sciencedaily.com/releases/2011/01/110127205840.htm
http://www.medicinenet.com/celiac_disease/page2.htm#toce