Jak navzdory eresce uvařit snadno a rychle?
Potíže s vařením při roztroušené skleróze se nejčastěji připisují únavě. Problém ale není jen v úbytku sil, ale také ve zručnosti, která se nám při nemoci ztrácí. Z vaření se stává adrenalinový sport plný nebezpečí a napětí. Nabízíme pár tipů, jak práci v kuchyni odlehčit.
Je to tak, kuchyně je srdcem domova. Tam, kde se vaří, je teplo a útulno a domácí jídlo vytváří pohodu, kterou nic nenahradí. Většina z nás chce proto vařit dál, i když nám cestu zkříží nemoc. Co na tom, že nám to trvá déle a výsledky už třeba nejsou tak ohromující jako dřív? Své milované i sebe potěšíme i jednoduchými jídly. Nemusíme soupeřit se světovými šéfkuchaři.
Ať si každý dokoření dle libosti
Někdy je to těžké, protože ereska může poškodit i nervové dráhy potřebné ke vnímání chuti. Stává se, že v dobré víře kořeníme, solíme nebo sladíme, ale strávníci nadšení nejsou: chutě jsou pro ně příliš silné. Co si počít? Zkušený kuchař může pokračovat v dochucování „od oka“. Po desítkách let vaření přece víme, kolik které jídlo potřebuje soli nebo cukru. A koření můžeme prostě přidávat opatrněji. I nezkušení si ale poradí – co třeba dát dochucovadla na stůl a dát všem příležitost, aby si posloužili sami?
Odvaha je zásadní. Humor pak dobrá šťáva
Ničeho se nebojte a vymyslete si vlastní strategii, jak si vaření usnadnit. Ale pozor! Každý složitý úkol vyžaduje teoretickou přípravu, proto nespěchejte. V klidu si sedněte, udělejte si pohodlí a přemýšlejte. Pro inspiraci si můžete přečíst tipy Barbary Stenslandové z britského Walesu, která od roku 2012 trp vysoce aktivní roztroušenou sklerózou.
- Kupte si kuchařskou knihu zaměřenou na vaření z „pěti a méně surovin“. Borci vaří ze tří.
- Nedělejte si starosti s rozbitým porcelánem a sklem, stejně rychle vychází z módy!
- Nemučte se sledováním pořadů o vaření, kde dáma s dlouhými nalakovanými nehty během chvíle uvaří pětichodovou slavnostní večeři. V zákulisí je tým kuchařů, který na její show dře celý den – to byste to zvládli taky.
- Ráno, když máte dost energie, připravte jídla pro celý den a uložte je do lednice. Pak si dejte nohy na stůl a v klidu vyčkejte, až bude čas hodit to na pánev. Na pánev, ne vedle pánve. :)
- Nedělejte takové rozmary, jako je domácí pečení dortů. Znáte cukráře, který si sám šije boty nebo tiskne noviny?
- Když jídlo zkazíte a musíte ho vyhodit, zničte účtenky od nákupu a dělejte, jako by se nic nestalo. Vždyť se nic nestalo! Ne. Ne, ne. Všechno popřete. ;)
Když vám dojde energie i nápady, můžete servírovat „interaktivní večeře“. Budete se divit, jak děti baví loupat si na talíři vařené brambory nebo se prát o neporcované pečené kuře. Doma bude pohoda, klid a legrace. Nenechte si z vaření udělat trest!
(pez)
Zdroj: www.mssociety.org.uk